Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Τουλάχιστον 22 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή Ομντουρμάν, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ στο Σουδάν όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου η σύρραξη ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto προέδρου του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του υπαρχηγού της στρατιωτικής χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.300 ανθρώπους. Την εκτίμηση αυτή έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 2,9 εκατομμύρια άτομα, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τα περίχωρά της είναι συχνές, σύμφωνα με το Cnn.gr. Οι παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ, που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πόλης, συχνά καταλαμβάνουν σπίτια και τα μετατρέπουν σε βάσεις τους. Οι εχθροπραξίες εκτυλίσσονται συχνά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο στρατός βασίζεται στο ατού του στους αιθέρες, καθώς μόνο αυτός διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη, και εξαπολύει συνεχώς αεροπορικά πλήγματα εναντίον των αντιπάλων του.

Οι ΔΤΥ κατηγόρησαν τον στρατό χθες Σάββατο ότι σκότωσε τουλάχιστον 31 ανθρώπους.

Ο στρατός ανέφερε από την πλευρά του μέσω Facebook πως οι ειδικές δυνάμεις σκότωσαν 20 «αντάρτες» και κατέστρεψαν τον οπλισμό του.

Οι μάχες, εκτός από το Χαρτούμ και το Νταρφούρ, μία αχανή δυτική περιοχή που γειτονεύει με το Τσαντ, έχουν ακόμη εξαπλωθεί στην πολιτεία Κορντοφάν.

Περιφερειακός οργανισμός ανακοίνωσε πως οργανώνει αύριο συνομιλίες στις οποίες ελπίζεται πως θα συναντηθούν για συνομιλίες οι στρατηγοί που συγκρούονται για την εξουσία ή αντιπρόσωποί τους.

Όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες ως τώρα, ιδίως αυτές της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα, την ώρα που ο ΟΗΕ εκφράζει ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ιδίως στο Νταρφούρ, και την κλιμακούμενη βία, συμπεριλαμβανομένης σεξουαλικής βίας, με θύματα γυναίκες και κορίτσια.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τον αεροπορικό βομβαρδισμό

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τον αεροπορικό βομβαρδισμό χθες Σάββατο στην Ομντουρμάν του Σουδάν που κατά πληροφορίες στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στους δεκάδες τραυματίες, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ.

Ακόμη, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε φρίκη για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ευρείας κλίμακας βία με πολλά θύματα στο Νταρφούρ, στις πολιτείες Βόρειο και Νότιο Κορντοφάν και αυτή του Γαλάζιου Νείλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Έκανε λόγο για «απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» που χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανησυχητική».

Από τη 15η Απριλίου, η ένοπλη σύρραξη στο Σουδάν ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto αρχηγού του κράτους μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του υπαρχηγού της στρατιωτικής χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.300 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 2,9 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.