Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κξ

Καλοκαίρι διαβουλεύσεων για το συνταξιοδοτικό αφού έρχονται εξελίξεις για το πέναλτι του 12% στους συνταξιούχους. Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου ελπίζει πως τέλος Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και έπειτα θα αρχίσουν οι συζητήσεις για να υπάρξει και η κατάληξη. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», διευκρίνισε πως έχει σήμερα η κατάσταση αλλά και πότε θα παίρνουν απάντηση όσοι αιτούνται συντάξεις και επιδοτήσεις.

Αναφορικά με το πέναλτι του 12% για όσους φεύγουν από τα 63 με σύνταξη, ο κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι, «το όριο συνταξιοδότησης στη χώρα μας είναι τα 65 χρόνια. Το 1993, δόθηκε η δυνατότητα της συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια για τους εργαζόμενους οι οποίοι συμπλήρωσαν 33 και πλέον χρόνια στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, είτε πληρωμένων είτε πιστωμένων».

Σημείωσε ότι, το 1993 ήταν περιορισμένος ο αριθμός αυτών που έχουν συμπληρώσει τα 33 χρόνια, όμως, σήμερα, αυτοί που τα συμπλήρωσαν αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».

«Δεν γίνεται να έχουμε περισσότερους συνταξιούχους απ’ ότι εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά.

Το 2012, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποφασίστηκε ότι θα τηρηθεί μεν, αλλά να γίνεται μια αναλογιστική προσαρμογή».

Εάν καταργηθεί η αναλογιστική αυτή προσαρμογή, θα σημαίνει πρακτικά ότι το όριο συνταξιοδότησης μειώνεται από τα 65 στα 63.

Αυτό όπως είπε, θα συνεπάγεται με την αύξηση των εισφορών για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες, αλλά ενδεχομένως και με μείωση των συντάξεων για να είναι το ταμείο βιώσιμο».

«Είναι στοχευμένη πρόταση και είμαι σίγουρος ότι καμία Κυβέρνηση δεν θα μείωνε το όριο συνταξιοδότησης στα 63», ανέφερε για να προσθέσει ότι, «εμείς θα επικεντρωθούμε στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν για πάρα πολλά χρόνια εισφορές».

Αναφορικά με τους πολίτες που αιτούνται σύνταξη και επιδότηση, ο Υπουργός Εργασίας, τόνισε πως στόχος είναι η απάντηση να έρχεται εντός ενός μηνός.