Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εισηγήθηκε να επιβληθούν πρόστιμα στους γονείς των παιδιών που διαπράττουν βανδαλισμούς ή ληστείες ως μέρος της απάντησης της Κυβέρνησης στις πολυήμερες ταραχές που πυροδότησε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός έφηβου από αστυνομικά πυρά.

Από τους σχεδόν 4.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν από την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ταραχών, περισσότεροι από 1.200 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μακρόν συναντήθηκε χθες βράδυ με Αστυνομικούς και τους ευχαρίστησε για τη δουλειά τους. Εκεί έθεσε την ιδέα για τιμωρίες για τους γονείς που αποτυγχάνουν να ελέγξουν τα παιδιά τους.

«Με το πρώτο έγκλημα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιβάλλουμε οικονομικές κυρώσεις στις οικογένειες», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Parisien.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι είναι ευθύνη των γονιών να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και να τα ελέγχουν  και ότι «δεν είναι δουλειά του κράτους να ενεργεί στη θέση τους».

Με τη νομική καθοδήγηση που εξέδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υπενθύμισε στους εισαγγελείς συγκεκριμένο άρθρο του ποινικού κώδικα, το οποίο ήδη προβλέπει πρόστιμα σε βάρος των γονέων.

Επιτρέπει πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών για γονείς που «δεν τηρούν, χωρίς νόμιμο λόγο, τις νομικές τους υποχρεώσεις σε βαθμό που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια, την ηθική και εκπαίδευση του παιδιού τους».

Πηγή: ΚΥΠΕ