Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ο

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κατά την οποία θα του μεταφέρει κάποια μηνύματα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων της Αγλαντζiάς κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επαναφορά των φόρων σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα δυσαρεστεί πολύ τους πολίτες, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις στη βάση κάποιων δεδομένων και αυτά τα δεδομένα όσον αφορά τα οικονομικά δεν μπορούν να αλλάξουν.

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτό το μέτρο σε στοχευμένες κατηγορίες συμπατριωτών μας, αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει, είναι πολύ λογικό να υπάρχει αυτή η δυσαρέσκεια, και όλα αυτά θα αξιολογηθούν ξανά.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας είναι πολύ συγκεκριμένα. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις είτε αφορά τον ΦΠΑ είτε άλλες αποφάσεις, γιατί αυτή είναι η πρώτη μας έγνοια, το πώς να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν.

Άλλαξαν και τα δεδομένα από τότε που υιοθετήθηκαν αυτά τα μέτρα, και εμείς είμαστε εδώ να αξιολογούμε συνεχώς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με την αύξηση των τιμών και τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος κάποιοι λένε ότι υπάρχει κίνητρο που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για καύσιμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι τιμές, όταν πρωτολήφθηκαν αυτές οι αποφάσεις, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα. Και είναι για αυτό τον λόγο που αντί οριζόντια μέτρα έχουμε πάρει στοχευμένα για εκείνες τις κατηγορίες συμπατριωτών μας που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Από κει και πέρα, όλο αυτό το διάστημα έχουν υιοθετηθεί και άλλα μέτρα τα οποία είναι σημαντικά και δείχνουν ακριβώς την έγνοια μας έναντι των πολιτών. Το θέμα του ΦΠΑ και πολλά άλλα.

Όσον αφορά το θέμα των κατεχομένων είναι ξεκάθαρο ότι για σκοπούς εμπορικής χρήσης, κάτι τέτοιο απαγορεύεται και από τον ίδιο τον κανονισμό. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι να γίνουν αυστηρότατοι έλεγχοι, έτσι ώστε να μη δημιουργείται και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού».