Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών ικανοποιείται εντός των επόμενων ημερών.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εισάγει ειδικές ρυθμίσεις για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση καρκινοπαθείς και θαλασσαιμικοί θα μπορούν να επισκέπτονται συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραπεμπτικού.

Μόνικα Κυριάκου – Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ

«Τα άτομα με θαλασσαιμία και οι ασθενείς με καρκίνο θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ειδικούς ιατρούς χωρίς την ανάγκη έκδοσης παραπεμπτικού από τον προσωπικό τους ιατρό δεδομένου ότι έχουν ενταχθεί σε αυτές τις  ομάδες ασθενών με χρόνιες παθήσεις».

Μίλτος Μιλτιάδους – Εκπρόσωπος ΟΣΑΚ στο ΔΣ ΟΑΥ

«Από την έναρξη του ΓΕΣΥ οι χρόνιοι πάσχοντες ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωποι με στρεβλώσεις του συστήματος οι οποίες τους δυσκόλεψαν ίσως και περισσότερο από την πρότερη κατάσταση. Στόχος αυτών ρυθμίσεων και της δημιουργίας των μητρώων των ασθενών είναι οι οποιεσδήποτε εξαιρέσεις που υπάρχουν στο σύστημα είναι να ακολουθούν τους ασθενείς και όχι της ειδικότητας των γιατρών».

Τα άτομα με θαλασσαιμία θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα κέντρα θαλασσαιμίας παγκύπρια, καταβάλλοντας το ποσό των 6 ευρώ και οι καρκινοπαθείς σε αιματολόγους, ογκολόγους και ειδικούς παιδιάτρους.

Μίλτος Μιλτιάδους – Εκπρόσωπος ΟΣΑΚ στο ΔΣ ΟΑΥ

Θα αφορά ασθενείς οι οποίοι είναι ενεργοί σε σχέση με τα ογκολογικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και χρειάζονται τακτικές παρακολουθήσεις από τους ειδικούς ιατρούς.

Μόνικα Κυριάκου – Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ

«Είναι σημαντικό οι δικαιούχοι προτού διεκδικήσουν αυτό το δικαίωμα να σιγουρεύονται από τους προσωπικούς τους ιατρούς ότι έχουν ενταχθεί σε αυτή την ομάδα και μετά να κατευθύνονται είτε στα κέντρα θαλασσαιμίας είτε στους ειδικούς ιατρούς».

Στο άμεσο μέλλον ο ΟΑΥ θα προχωρήσει στην κατάργηση του παραπεμπτικού και για άλλες κατηγορίες ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Μόνικα Κυριάκου – Ανώτερη Λειτουργός ΟΑΥ

Ο προσανατολισμός μας είναι να ασχοληθούμε στη συνέχεια στα άτομα με νεφροπάθεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση καθώς και τα άτομα με τύπου 2 διαβήτη αλλά θα καθοριστεί στο εγγύς μέλλον».

Η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής της νέας ρύθμισης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.