Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κιβωτός του Κόσμου

Ο πατέρας Αντώνιος, απολογήθηκε για το κακούργημα της κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος δύο φιλοξενούμενων νεαρών στην Κιβωτό του Κόσμου και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Οι δύο λειτουργοί, θεωρείται πως τον άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, επειδή έλαβαν υπόψη, μια κατάθεση φιλοξενούμενου της Κιβωτού, που περιελήφθη στο φάκελο με την απολογία του πατρός Αντωνίου.

Στην κρίσιμη κατάθεσή του, ο φιλοξενούμενος σε δομή της εν λόγω ΜΚΟ, ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το dikastiko.gr: «Ίσως ήθελε να εκδικηθεί τον π. Αντώνιο γιατί τον απομάκρυνε από την Κιβωτό μετά την εμπλοκή του στη ληστεία στον Βόλο (σ.σ. ανέφερε για τον βασικό 19χρονο καταγγέλλοντα). Εγώ τόσο καιρό που είμαι στην Κιβωτό ούτε έχω δει ούτε έχω βιώσει κάτι αντίστοιχο, πιστεύω ότι αν είχε γίνει κάτι θα το είχα αντιληφθεί. Ο π. Αντώνιος δεν επιζητούσε να είμαστε κοντά του σαν παιδιά, εμείς θέλαμε την παρέα του. Ο π. Αντώνιος δε μας μιλούσε υποτιμητικά αλλά αντίθετα μας έλεγε πράγματα για να πιστέψουμε στον εαυτό μας».

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης πως πριν λίγο καιρό είδε τον 19χρονο καταγγέλλοντα πάνω σ’ ένα μηχανάκι να κάνει βόλτες στην περιοχή της Κιβωτού στον Κολωνό. «Από όσο ξέρω ούτε σταθερή δουλειά έχει ούτε η οικογένεια του έχει οικονομική δυνατότητα να τον βοηθήσει, ο … δεν είχε ακριβά δώρα από τον π. Αντώνιο ούτε του έδινε κάποια χρήματα παραπάνω».

«Παρασύρθηκε»

Σε ότι αφορά τον δεύτερο 15χρονο καταγγέλλοντα, ο μάρτυρας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ισχυρίστηκε πως «πιστεύω ότι παρασύρθηκε από τον … (19χρονο) γιατί από ό,τι ξέρω ο … πήγε στον Βόλο και έταζε στα παιδιά ότι θα τα γυρίσει στους γονείς τους. Εμένα ο … δε με έχει προσεγγίσει και δε θα μπορούσε άλλωστε γιατί εγώ ξέρω τι πραγματικά γινόταν στην Κιβωτό όπως σας είπα και επίσης πιστεύω ότι αν τον φέρνατε απέναντι μου, δε θα μπορούσε να με κοιτάξει στα μάτια. Αποκλείεται ο π. Αντώνιος να παρενοχλούσε παιδιά, όπως σας είπα για μένα είναι πατέρας μου…».

Στην κατάθεσή του σημειώνει πως «λόγω της παραβατικής του συμπεριφοράς (σ.σ. του 19χρονου καταγγέλλοντα) επέλεξα να μην έχω ιδιαίτερη επαφή μαζί του. Ο … αποτελούσε μέρος της ομάδας των παιδιών που ήμασταν κοντά στον π. Αντώνιο και τον συνοδεύαμε σε εκδηλώσεις. Η ομάδα αυτή άλλαζε κάθε φορά ανάλογα με τον πίνακα αξιολόγησης που είχαμε στην Κιβωτό».

Διευκρίνισε ωστόσο πως «μαζί ερχόντουσαν και παιδαγωγοί και όλες αυτές οι εκδρομές είχαν παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Όταν πηγαίναμε και σε άλλες δομές διαμέναμε σε ξεχωριστούς χώρους για να μην διαταράσσουμε τη λειτουργία της δομής, μαζί με τους παιδαγωγούς. Ο π. Αντώνιος έμενε στο δικό του χώρο σε κάθε δομή, όπου έμενε και η οικογένεια του. Αν θέλαμε να δούμε κάποια ταινία ή αγώνα μαζευόμασταν σε κοινόχρηστο χώρο στο κεντρικό σαλόνι της κάθε δομής. Δεν έχω εικόνα ακριβώς για το δωμάτιο του π. Αντωνίου σε κάθε δομή, αλλά πιστεύω ότι θα είχε τη δυνατότητα να κλειδώνει για λόγους ιδιωτικότητας. Είμαι σίγουρος ότι ο π. Αντώνιος δεν χρειαζόταν κάποιον να τον υπηρετεί και αν χρειαζόταν κάτι θα απευθυνόταν στην πρεσβυτέρα».

«Προσπαθούν να με εμπλέξουν σε σκευωρία»
Ο ιερέας και επί χρόνια επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» έδωσε επί τέσσερις ώρες τις δικές του απαντήσεις για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο πατέρας Αντώνιος επέμεινε στην αθωότητα του, υποστηρίζοντας πως οι καταγγελίες του 19χρονου και του 15χρονου σε βάρος του είναι ψευδείς.

Είχε ήδη καταθέσει στην ανακρίτρια πολυσέλιδο απολογητικό.

Συγκεκριμένα:

-Αρνήθηκε τις κατηγορίες

-Προσκόμισε βίντεο πως βρισκόταν αλλού την ημέρα της καταγγελίας του 19χρονου όπως και ο καταγγέλλων.

-Υποστήριξε πως ο 19χρονος είχε έντονη παραβατική συμπεριφορά.

-Προσκόμισε φωτογραφικό υλικό πως ο 19χρονος κάνει πολυτελή ζωή.

Ο πατέρας Αντώνιος, στην απολογία του κατηγόρησε τον 19χρονο καταγγέλλοντα, ότι προσπαθεί να τον εμπλέξει «σε μία άθλια σκευωρία». Ειδικότερα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, έκανε λόγο για «μεθοδευμένη δράση του καταγγέλλοντος, (ο οποίος εξακολουθεί να δρα), προσπαθώντας να με εμπλέξει σε αυτή την άθλια σκευωρία, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και άλλα παιδιά, τα οποία δυστυχώς για αυτόν τον διαψεύδουν κατηγορηματικά».

Σύμφωνα με πατέρα Αντώνιο, «ο καταγγέλλων προσπάθησε να με εμπλέξει σε δήθεν αντίστοιχη παράνομη συμπεριφορά και με τον …, αλλά και τον …, προκειμένου να πείσει ότι δήθεν είμαι παιδόφιλος και ότι ενεργώ με αυτό τον ανήθικο τρόπο και σε άλλα παιδιά. Βέβαια, όταν ο … και η μητέρα του, αλλά και ο … (σιωπώντας), τον διέψευσαν, (καταδεικνύοντας ότι η καταγγελία του ήταν ψευδής και αυταπόδεικτα σαθρή), επιστρατεύθηκε έντονα και μεθοδευμένα από τον ίδιο και άλλους ο … (ο 15χρονος δεύτερος καταγγέλλων).

Πρόσθεσε δε πως «η μεθόδευσή του και η παράνομη δράση του αποδεικνύονται μεταξύ πολλών άλλων και από το γεγονός ότι προσπαθεί πλέον να προσεγγίσει διάφορα πρόσωπα και κυρίως από το γεγονός ότι έφτασε πρόσφατα μέχρι τον Βόλο και συνόδεψε τον δεκαπεντάχρονο … (σ.σ. πρόκειται για τον δεύτερο καταγγέλλοντα), τον οποίον, όπως ο ίδιος δήλωνε, δεν γνώριζε ιδιαίτερα και δεν είχε κάποια σχέση, μέχρι την Αθήνα προκειμένου να δώσει μετά από λίγες ημέρες και δεύτερη κατάθεση (άραγε με ποιανού πρωτοβουλία και για ποιόν λόγο, όταν η πρώτη του κατάθεση είναι πολυσέλιδη και αναλυτική, στην οποία μάλιστα δεν αναφέρει τίποτα εναντίον μου), στην οποία ξαφνικά και προφανώς μεθοδευμένα ανασκευάζει όλα όσα είχε καταθέσει στην πρώτη του κατάθεση και επαναλαμβάνει σχεδόν αυτολεξεί τις ψευδείς καταγγελίες του 19χρονου».

Και κατέληξε: «Χρειάζεται λοιπόν κάτι περισσότερο για να κατανοήσει κάποιος ότι έχω εμπλακεί σε μία απίστευτη σκευωρία, στην οποία πρωταγωνιστής είναι ο … και σε αυτή συμμετέχουν μόνον πρόσωπα από το δικό του κύκλο/περιβάλλον;»

Πηγή: In.gr