Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσιμα πετρελαιο

Ακριβότερα από σήμερα τα καύσιμα μετά τον τερματισμό της επιβολής μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Οι αυξήσεις αφορούν 8,32 σεντ στα καύσιμα κίνησης, στη βενζίνη και το πετρέλαιο, και 6,83 σεντ στα καύσιμα θέρμανσης.

Μάριος Δρουσιώτης – Πρόεδρος Συνδέσμου Καταναλωτών 

«Η ώρα 8:30 σε όλα τα πρατήρια υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση της τιμής. Αυτό για τον καταναλωτή σημαίνει για κάποιους πάρα πολλά λεφτά, οι οποίοι έχουν πολλές υποχρεώσεις, δύο τρία αυτοκίνητα, έχουν μαθητές που θα τους παίρνουν σε καλοκαιρινά σχολεία, έχουν πολλές μετακινήσεις».

Αβάσταχτο το κόστος των καυσίμων για τους περισσότερους πολίτες, καθώς οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ήδη αυξημένες και αρκετές οικογένειες βρίσκονται στα όρια του προϋπολογισμού τους.

Πολίτες δήλωσαν στον ΑΝΤ1 

«Η τσέπη του κόσμου δεν σηκώνει άλλες αυξήσεις».

«Σίγουρα, για το μέσο νοικοκυριό θα είναι δύσκολα».

«Εγώ για παράδειγμα πρέπει να δουλεύω Λεμεσό, για να έχω καλό μισθό, μένω Πάφο, δίνω ήδη 400 ευρώ το μήνα περίπου για βενζίνη, τώρα θα δίνω 600 – 700».

Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις. Εκείνοι που πως δεν θα τους επηρεάσει η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, και  πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Πολίτες δήλωσαν στον ΑΝΤ1: 

«Είναι δύσκολο, σίγουρα θα περάσουμε δύσκολα, όμως δεν θα είναι όπως το 2013».

«Η αλλαγή της τιμής είναι αμελητέα, δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στον προϋπολογισμό της οικογένειας».

Από χθες στα πρατήρια καυσίμων, σχηματίστηκαν ουρές, αφού αρκετοί ήταν εκείνοι που έτρεξαν για να γεμίσουν τα οχήματα τους με καύσιμα πριν την επιβολή των αυξήσεων.

Σάββας Προκοπίου – Πρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων 

«Εχτές η κίνηση στα πρατήρια πολύ περισσότερη από το αναμενόμενο, ήταν και τέλος του μήνα, που ως συνήθως υπάρχει μια κινητικότητα παραπάνω, όμως ήταν επιπρόσθετη η κίνηση, δηλαδή εκτός του 5-10% που έρχεται τέλος του μήνα, ακόμα ένα 20 με 30%.

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, δεν δικαιολογεί αυξήσεις σε άλλα προϊόντα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών. Ωστόσο θα μετακυλήσει στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας με τη διαφορά να ξεπερνά τα 70 ευρώ για κάθε νοικοκυριό τη διμηνία.

Μάριος Δρουσιώτης – Πρόεδρος Συνδέσμου Καταναλωτών

«Είναι πολύ πιο ψηλό το κόστος για τους καταναλωτές της ενέργειας. Σημαίνει 70 ευρώ τη διμηνία για ένα μέσο νοικοκυριό. Το μέσο νοικοκυριό θεωρείται αυτό που καταναλώνει 800 κιλοβατώρες τη διμηνία. Στον επόμενο λογαριασμό δεν θα φανεί τόσο η αύξηση, η καθαρή αύξηση θα φανεί στο μεθεπόμενο λογαριασμό».

Πυρά κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Ονούφριος Κουλλά – Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ 

«Συμφωνούμε ότι σε συνθήκες πληθωριστικής έξαρσης χρειάζεται περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Αλλά η κυβέρνηση τους πρώτους 4 μήνες κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν μπορεί τα προσωρινά μέτρα για 3 μήνες να θεωρούνται επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αλλά οι μόνιμες ανελαστικές δαπάνες πολύ μεγαλύτερου προϋπολογισμού να θεωρούνται περιοριστική πολιτική».