Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γαλλία διαδηλώσεις

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση εκατοντάδων Γάλλων πολιτών οι οποίοι ξεχύθηκαν χθες, Τρίτη στους δρόμους προκαλώντας σοβαρά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, 31 άτομα συνελήφθησαν, 25 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 40 αυτοκίνητα κάηκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο 38χρονος αστυνομικός που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 17χρονο συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Ναντέρ και συνεχίζει να βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ενώ παράλληλα ανακρίνεται από τη Γενική Επιθεώρηση της Εθνικής Αστυνομίας (IGPN).

Περίπου 2.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στο Παρίσι, και ειδικά στην Οτ-ντε-Σεν, για να αποτρέψουν νέα κρούσματα βίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν την ίδια ώρα που η μητέρα του 17χρονου Ναέλ κάλεσε σε πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη μπροστά από το κτίριο της περιφέρεια της Οτ-ντε-Σεν. «Είναι εξέγερση για το γιο μου» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ο θανάσιμος πυροβολισμός της αστυνομίας ήταν «ανεξήγητος» και «ασυγχώρητος», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση αγωνιζόταν να μειώσει τις εντάσεις. Από πλευράς της η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ζήτησε σε μήνυμά της στο Twitter o «κατευνασμός να υπερισχύσει του θυμού».

Από την πλευρά του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ζητά μια γενική αναθεώρηση της αστυνομίας. «Αρκετά ! Αυτές οι δολοφονίες εμπλέκουν την εξουσία του κράτους!» έγραψε αγανακτισμένος στο Twitter, λέγοντας ότι «αυτή η αστυνομία πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως, οι δολοφόνοι της να τιμωρηθούν. Οι Ρεπουμπλικάνοι αστυνομικοί δεν πρέπει πλέον να αφήνουν τον εαυτό τους να ατιμάζεται από αυτόν τον τύπο συναδέλφων. Και οι δικαιολογητικοί σχολιαστές ενθαρρύνουν τα χειρότερα».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως περιμένει «το συντομότερο δυνατό» να δοθούν νομικές απαντήσεις. Ο Ολάντ πιστεύει ότι «η απώλεια ενός παιδιού σε αυτές τις συνθήκες είναι αφόρητη» και ότι «εναπόκειται στη δικαιοσύνη τώρα να δώσει τις αναμενόμενες απαντήσεις το συντομότερο δυνατό». Παράλληλα, έδωσε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 17χρονου. 

Το περιστατικό σχολίασε στο twitter και ο Γάλλος αστέρας του ποδοσφαίρου, Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος μεγάλωσε στα προάστια του Παρισιού και ήταν μεταξύ εκείνων που εξοργίστηκαν από την τελευταία δολοφονία.

«Νιώθω άσχημα για τη Γαλλία μου», έγραψε στο Twitter, εκφράζοντας τη λύπη του για την «απαράδεκτη κατάσταση».

«Όλες μου οι σκέψεις πάνε στην οικογένεια και τους αγαπημένους του Ναέλ, αυτό το μικρό αγγελούδι που έφυγε πολύ νωρίς».

Το επίμαχο βίντεο

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικυρωμένο από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, δείχνει δύο αστυνομικούς να προσπαθούν να σταματήσουν το όχημα που οδηγεί ο 17χρονος, με τον έναν να στρέφει το όπλο του στον οδηγό από το παράθυρο και να πυροβολεί από κοντινή απόσταση ενώ φαίνεται ότι συνεχίζει να οδηγεί ο Ναέλ. 

Το αυτοκίνητο κινήθηκε λίγα μέτρα πριν τρακάρει.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπάθησαν να αναζωογονήσουν τον έφηβο στο σημείο, αλλά ο 17χρονος άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα.

Πηγή: skai.gr