Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστυνομια κυπρος

Η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, έχοντας τη συμβολή των μυστικών υπηρεσιών από άλλες δύο χώρες, πέτυχε να αποτρέψει τρομοκρατικό χτύπημα προσώπου στρατευμένου από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, σε βάρος Ισραηλινών στην Κύπρο. Είναι η δεύτερη υπόθεση μέσα σε δύο χρόνια, με φόντο τρομοκρατικό κτύπημα σε βάρος Ισραηλινών στη χώρα μας. Στο Ιράν φαίνεται να επέστρεψε το πρόσωπο που θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση, ενώ οι προσπάθειες του να στρατολογήσει συνεργάτες έμειναν στη μέση. Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς μελετάται η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψής του, ενώ η αποκάλυψη της αποτροπής του χτυπήματος ερμηνεύεται και ως πολιτικό διπλωματικό μήνυμα με σαφή αποδέκτη.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, η χώρα μας μπήκε στο κάδρο τρομοκρατικού χτυπήματος με στόχο πολίτες του Ισραήλ, οι οποίοι διαμένουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Κύπρο. Ενός χτυπήματος που, για δεύτερη φορά, παρέμεινε στον σχεδιασμό, χάρη στην δράση των αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας.
Μετά τον Σεπτέμβριο του 2021 και τη σύλληψη προσώπου από το Αζερμπαϊτζάν και συνεργατών του, τους οποίους αποκαλύφθηκε, ένα χρόνο αργότερα, ότι είχαν στρατολογήσει οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, έρχεται στο φως νέα υπόθεση που κρατούσε επί εβδομάδες στο κόκκινο την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία είχε, όπως προκύπτει, και τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την υπόθεση έφερε στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ενώ τις πληροφορίες αναδημοσίευσε η εφημερίδα «The Jerusalem post». Και τη δεύτερη αυτή τρομοκρατική επίθεση φαίνεται να σχεδίαζαν πρόσωπα που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
 
Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με αξιωματούχο της Κυβέρνησης, με αφορμή την αποκάλυψη των πληροφοριών. «Δεν σχολιάζουμε θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αφενός η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να δείχνει μηδενική ανοχή στην όποια τρομοκρατική δράση, και αφετέρου θα συνεχίσει να επιδιώκει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με όλους.»
 
Από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, ο ΑΝΤ1 πληροφορείται πως το πρόσωπο που θα εκτελούσε το σχέδιο δολοφονίας είχε αρκετές συναντήσεις τόσο στα κατεχόμενα, από όπου είχε φτάσει παράνομα στην Κύπρο από το Ιράν, όσο και σε Λευκωσία και Λεμεσό. 

Για την υπόθεση οι αρχές έχουν στα χέρια τους και ένα πιστόλι, το οποίο πιστεύεται πως έχει άμεση σχέση με την σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση, και το οποίο εντοπίστηκε σε χωράφι στη Λεμεσό πριν από περίπου δέκα μέρες.

Την περασμένη Πέμπτη, εξάλλου, διενεργήθηκαν έρευνες σε πέντε διαμερίσματα σε Λευκωσία και Λεμεσό, και πέντε πρόσωπα από τη Συρία οδηγήθηκαν για ανάκριση.
Από τις απαντήσεις που έδωσαν κατά την ανάκριση, επιβεβαιώθηκε ότι τα πέντε αυτά πρόσωπα δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα γιατί ο Ιρανός εκτελεστής ζήτησε να έχει συνάντηση μαζί τους. Για το λόγο αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Ιρανός, ο οποίος φαίνεται να ήταν και το πρόσωπο που θα πατούσε την σκανδάλη, εκτελώντας το σχέδιο που του ανέθεσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, είχε περάσει πίσω στα κατεχόμενα πριν από περίπου ένα μήνα, και ενώ αναζητούσε στις ελεύθερες περιοχές πρόσωπα για να στρατολογήσει ως συνεργάτες, τον τσάκωσαν οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος και τον έστειλαν πίσω στο Ιράν.

Οι κυπριακές αρχές, έχοντας στα χέρια τους τα στοιχεία του συγκεκριμένου προσώπου, προσπαθεί μέσω ξένων υπηρεσιών και της Interpol να τον εντοπίσει, ώστε να εκδώσει εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Η αποκάλυψη της νέας αυτής υπόθεσης έρχεται να αποδείξει την ετοιμότητα των μυστικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας να εντοπίζουν στοιχεία τα οποία τους επιτρέπουν να αποτρέπουν σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και να επιβεβαιώσει τον βαθμό συνεργασίας με άλλες ξένες υπηρεσίες.

Την νέα αυτή υπόθεση δεν διαψεύδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είχε γίνει το 2021, όταν και είχε έρθει στο φως η υπόθεση με τον Αζέρο, και οι κυπριακές αρχές επέλεξαν να κρατούν ερμητικά κλειστό το στόμα τους, μέχρι που την είδηση επιβεβαίωσε, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα. 

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στον ΑΝΤ1 πως η δημοσιοποίηση των πληροφοριών και η επιβεβαίωσή τους, σε αυτή τη δεύτερη υπόθεση, συνιστά στην ουσία και ένα πολιτικό διπλωματικό μήνυμα προς το Ιράν πως δεν μπορεί να επιλέγει την Κύπρο, για να επιλύσει τις διαφορές του με το Ισραήλ.

Επιβεβαιώνει το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο ότι έγινε κατορθωτό να αποτραπεί τρομοκρατικό κτύπημα κατά ισραηλινών ή εβραϊκών στόχων στο νησί και χαιρετίζει το γεγονός αυτό.

Συγκεκριμένα, αργά απόψε το Γραφείο Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει την επιτυχή επιχείρηση, αναφέροντας ότι «το Ισραήλ χαιρετίζει την αποτροπή του τρομοκρατικού κτυπήματος που σχεδιαζόταν να γίνει στο έδαφος της Κύπρου κατά ισραηλινών στόχων».

«Το Κράτος του Ισραήλ εργάζεται παντού και με πλήθος ποικίλων μεθόδων για να προστατεύσει Εβραίους και Ισραηλινούς και θα συνεχίζει να εργάζεται για να εκριζώσει την ιρανική τρομοκρατία, οποτεδήποτε προσπαθήσει να σηκώσει κεφάλι και σε οποιοδηποτε σημείο του κόσμου, ακομα και μέσα στο ίδιο το Ιράν, από το οποίο προέρχεται η μεγαλύτερη διασπορά τρομοκρατικών εναργειών», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου. 

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση αναμετέδωσε το περιεχόμενο των σημερινών δημοσιεύματος του «Φιλελεύθερου», χωρίς να παρουσιάζει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.