Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρες

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η προέλαση Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το BBC, μεταδίδουν ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεγβκένι Πριγκόζιν μεταβαίνει στη Λευκορωσία και πως οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρονται.

Πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επετέυχθη μεταξύ αυτού και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έτσι ώστε να τερματιστεί η ανταρσία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Group.

Σύμφωνα με το Reuters οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές ήταν να αποφευχθεί η αιματοχυσία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν γνωρίζει το πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν.

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η ποινική διαδικασία που είχε ξεκινήσει εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρεται, ενώ δεν πρόκειται να διωχθούν όσοι μισθοφόροι της Wagner ή άλλοι μαχητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Ακόμη όσοι από τους μισθοφόρους δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση θα υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Aνέκρουσε πρύμναν ο Πριγκόζιν - Έδωσε εντολή στους μισθοφόρους του να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Προς αποκλιμάκωση της κρίσης οδηγεί η απόφαση του ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να διατάξει τους μισθοφόρους του, οι οποίοι κατευθύνονταν απειλητικά προς τη Μόσχα, να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία».

Ισχυρές δυνάμεις της Wagner, της οποίας ηγείται ο μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, είχαν ήδη προωθηθεί σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας νωρίτερα θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ. Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε συμφωνία με το αφεντικό της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Επικοινωνία Λουκασένκο- Πούτιν

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ του Σαββάτου για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Νωρίτερα, το γραφείο του Λουκασένκο είχε ανακοινώσει ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος μίλησε με τον Πριγκόζιν έχοντας την έγκριση του Πούτιν, και ότι ο αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ συμφώνησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσει τις μετακινήσεις των μαχητών του, ορισμένοι από τους οποίους προωθούνταν προς τη Μόσχα.

Πριγκόζιν: «Επιστρέφουμε στα στρατόπεδα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία»

O Γεβγκένι Πριγκόζιν, φέρεται να είναι έτοιμος να βάλει τέλος στις μετακινήσεις των στρατευμάτων του εντός της Ρωσίας, όπως ανέφερε το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Όπως αναφέρθηκε ο Λουκασένκο «ενεργώντας σε συμφωνία με τον Πούτιν, μίλησε στον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν».

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ο Πριγκόζιν συμφώνησε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Παράλληλα υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στο τραπέζι έπεσε και μάλιστα επήλθε και συμφωνία που εγγυάται την ασφάλεια των μαχητών της Wagner.

Λίγο αργότερα σε ηχητικό μήνυμα ο Πριγκόζιν ακούγεται να δηλώνει πως για να αποφευχθεί η αιματοχυσία επιστρέφουν στις βάσεις τους οι στρατιώτες τους.

To μήνυμα

«Ξεκινήσαμε για μία πορεία ειρήνης στις 23 Ιουνίου. Σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε χύσει ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας», ανέφερε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Τώρα έφτασε η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα. Επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από την μία από τις δύο πλευρές, γυρίζουμε τις φάλαγγες μας και επιστρέφουμε στην αντίθετη κατεύθυνση στα στρατόπεδα, σύμφωνα με το σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.