Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πασυδυ

Τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι σήμερα δέκα χιλιάδες υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπηρετούν με το καθεστώς του αορίστου χρόνου, εξέφρασε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της ηγεσίας της συντεχνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ έθεσε ζητήματα που αφορούν στην  ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, τη μεταρρύθμιση της, το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, που βρίσκονται στην κλίμακα 2, 5 και 7, το θέμα της μονιμοποίησης των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, καθώς και άλλα θέματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η παγοποίηση και η αποπαγοποίηση θέσεων, η τηλεργασία και άλλα οριζόντια θέματα.

Σε δηλώσεις για την συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι «στο πλαίσιο αυτής της συζήτηση υπάρχουν κάποιες σταθερές», σημειώνοντας ότι «η μία είναι οι δυνατότητες των δημοσίων οικονομικών, οι οποίες είναι συγκεκριμένες και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι κάτι στο οποίο οφείλουμε να είμαστε συνεπείς».

«Από την άλλη είναι οι υποχρεώσεις, που η ίδια η Δημοκρατία έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και εκτιμούμε ότι μέσα από τη συζήτηση και τον διάλογο, εκεί και όπου υπάρχουν αποκλίσεις μέσα από τη συζήτηση, μπορούν να εξελιχθούν σε συγκλίσεις, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε συμφωνημένα και ομαλά για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι», σημείωσε.

Στις δικές του δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είχαν μια επικοδομητική συνάντηση, για να προσθέσει ότι το κλίμα «ήταν πολύ καλό».

Είπε ότι ο Πρόεδρος τους άκουσε με κατανόηση και προσοχή, ενώ σημείωσε πως δόθηκαν οδηγίες για εξεύρεση λύσεων, δρομολόγηση λύσεων σε σχέση με τα διάφορα θέματα που έχουν θίξει.

Όπως είπε ο κ. Ματθαίου έχει συμφωνηθεί να συναντηθούν εκ νέου την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να δουν την πρόοδο των θεμάτων που έχουν θίξει.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που βρίσκεται το θέμα των εργαζομένων αορίστου χρόνου, ο κ. Ματθαίου είπε πως θεωρεί «απαράδεχτο» να υπάρχουν σήμερα δέκα χιλιάδες υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα που να υπηρετούν από το καθεστώς του αορίστου χρόνου.

«Αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε, «δεν έχουν ευκαιρία ανέλιξης και υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν υπηρεσία πέραν των είκοσι χρόνων».

Σημείωσε ότι η συντεχνία έχει ετοιμάσει με ομάδα νομικών συμβούλων νομοσχέδιο, το οποίο εντός των ημερών θα είναι στα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει το θέμα της μονιμοποίησης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζονται συνταγματικές αλλαγές, είπε ότι «όντως χρειάζονται και συνταγματικές αλλαγές», για να σημειώσει ότι δεν είναι από τα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος που δεν μπορούν να τροποποιηθούν.

«Οπότε θεωρώ ναι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ώστε να προχωρήσουμε το θέμα», είπε.   

Ξεκαθάρισε ότι δεν θίγονται συμφέροντα και δικαιώματα των μόνιμων υπαλλήλων, για να συμπληρώσει ότι το νομοσχέδιο είναι ισορροπημένο.

Σχετικά με τα αιτήματα της ΠΑΣΥΔΥ για τις κλίμακες  2, 5 και 7, είπε πως αυτά αφορούν στην επιταχυνόμενη ανέλιξη για τους εργαζόμενους στις κλίμακες αυτές.

«Μιλάμε για τους χαμηλόμισθους. Δηλαδή, θα λιγοστέψουν τα χρόνια που θέλει κάποιος να πάει από την κλίμακα 2 στην 5 και από την 5 στην 7. Υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες θα κοστολογηθούν από πλευράς του ΥΠΟΙΚ και την 1η Σεπτεμβρίου που θα ξανασυναντηθούμε θα ξέρουμε πως προχωρά το θέμα», είπε.

Εξάλλου, απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου, είπε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «στην εποχή της ακρίβειας, του ψηλού πληθωρισμού, των ψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και των ακριβών καυσίμων ένας μισθός των 1.100 ευρώ  είναι χαμηλός».

Οι δυνατότητες που δίδει η τεχνολογία να αξιοποιούνται λέει ο Υπουργός για τηλεργασία

Για την τηλεργασία, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι οι δυνατότητες που δίδει η τεχνολογία πρέπει να αξιοποιούνται έτσι ώστε με την ευελιξία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε να είμαστε όλοι ποιο παραγωγικοί μέσα από την ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί.

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα», για να προσθέσει ως «έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας».

Ο στόχος, σημείωσε, «είναι το συντομότερο η συζήτηση να ολοκληρωθεί για να μπορέσει να οδηγηθεί στον Ολομέλεια, να ψηφιστεί και να μπορούν οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας «η πρόθεση που έχει η κυβέρνηση ως εργοδότης είναι να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και δη η τεχνολογία μέσα από την τηλεργασία».

Σε ό,τι αφορά στην τηλεργασία, ο κ. Ματθαίου είπε ότι η τηλεργασία είναι μέρος του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Υπηρεσίας, για να προσθέσει πως «αυτή τη στιγμή συζητάμε στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία στο ιδιωτικό τομέα».

Διευκρίνισε επίσης πως το ίδιο πλαίσιο θα υπάρχει και στον δημόσιο τομέα, κατά το οποίο θα υπάρχουν και άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολύ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο και για τον δημόσιο τομέα, το οποίο θα είναι στην ίδια βάση με το νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα».