Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οι

Επίσκεψη στο τμήμα φυλακών πραγματοποίησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην παρουσία και της αρμόδιας Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννας Κουκκίδη Προκοπίου.

Μιλώντας με το πέρας της επίσκεψης, η Υπουργός τόνισε πως το νομοθετικό πλαίσιο και το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών δεν επιτρέπουν ελαστικότητα, ως σχόλιο για όσους δικαιούνται να ενταχθούν στην ανοικτή φυλακή, με αφορμή και τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κατά του υπερπληθυσμού, τα οποία, όπως ξεκαθάρισε, θα προχωρήσουν άμεσα.

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου - Υπουργός Δικαιοσύνης 

«Μακάρι να δικαιούνταν  περισσότεροι να ήταν στην ανοιχτή φυλακή, και θα τους περνάμε όμως οι ανοιχτή φυλακή προϋποθέτει άδεια να κυκλοφορούν ανάμεσα μας, ούτε οι βιαστές μπορούν να κυκλοφορούν, ούτε οι παιδεραστές ούτε αυτοί που είναι θύτες σε θέματα βίας στην οικογένεια».

Το ζήτημα του υπερπληθυσμού  απασχολεί έντονα  και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε η Πρόεδρος της, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα  των ψυχιατρικών υπηρεσιών υγείας.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου - Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

«Πρέπει ο ΟΚΥπΥ να διασφαλίσει στις φυλακές, την παρουσία δυο μόνιμων ψυχιάτρων  δεν γίνεται οι φάκελοι των κρατουμένων να αλλάζουν χέρια»

Στο πλαίσιο της επίσκεψη, ο διευθυντής του τμήματος φυλακών, Ιωάννης Καπνουλλας, παρουσίασε το τμήμα στους βουλευτές, παραθέτοντας και συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Ιωάννης Καπνουλλάς - Διευθυντής Κεντρικών Φυλακών 

«Κατάδικοι στο τμήμα φυλακών από τους 719 κρατούμενους οι 24 είναι ισοβίτες, 473 βαρυποινίτες»

Το 2022 σχεδόν το 15% των καταδίκων υποτροπίασαν και επέστρεψαν στις φυλακές, ενώ το 2021 και το 2020 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 19,2%, και από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έπεσε στο 12,4%.