Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

713 αεροπορικές παραβιάσεις του εθνικού χώρου από τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 30 ναυτικές των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, καταγράφηκαν μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2022 – Φεβρουαρίου 2023.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου απέστειλε σχετική επιστολή προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού ημερομηνίας 6 Ιουνίου, η οποία κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτή υπάρχει αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων αλλά και των προκλήσεων του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη.
«Σε συνδυασμό με τη συνεχή αναβάθμιση της στρατιωτικής υποδομής στις ήδη πυκνά στρατιωτικοποιημένες κατεχόμενες περιοχές, δεν αποτελούν παρά ένα κομμάτι της επίμονης επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Κύπρο. Η αποσχιστική οντότητα δεν έχει κρύψει τις απειλές της να εκδιώξει την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων

Εθνών από τις κατεχόμενες περιοχές, σε μια σοβαρή κλιμάκωση των περιορισμών που έχουν ήδη επιβληθεί στην κίνηση των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελλαδική εφημερίδα «Το Βήμα» και δημοσιεύετε σήμερα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι μόνο με την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου θα αποτραπεί η δημιουργία νέων τετελεσμένων.

«Γι΄ αυτό δεν θα κουραστώ να υπενθυμίζω πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα και απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού», είπε.

Το Κυπριακό αναμένετο να θέσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες βράδυ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Λευκωσία αναμένει σχετική ενημέρωση.