Τηλεόραση Ραδιόφωνο
,ξγ

Μια καταγγελία που έγινε την Δευτέρα 12 Ιουνίου από πρόσωπο που εργάζεται στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, άρχισε να ρίχνει φως σε υπόθεση εξασφάλισης αδειών παραμονής στην Κύπρο από αλλοδαπούς, υπό το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, με πλαστά έγγραφα.

Η Αστυνομία προχώρησε ήδη στην σύλληψη 7 προσώπων, 6 αιτητών ασύλου και μιας 40χρονης δημόσιας λειτουργού του Τμήματος Μετανάστευσης, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για άλλα 9 πρόσωπα, μη κυπριακής καταγωγής.

Πως δρούσαν;

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, αλλοδαποί που βρίσκονταν στην Κύπρο ως αιτητές πολιτικού ασύλου, φέρονται να υπέβαλλαν αρχικά αίτηση στην Υπηρεσία Ασύλου για έκδοση άδειας παραμονής στην Κύπρο, υπό το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Ενώ το αίτημά τους ήταν υπό εξέταση, οι αιτητές, φέρονται να παρουσίαζαν πλαστογραφημένη θετική απόφαση της Υπηρεσίας στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού για έκδοση άδειας παραμονής υπό καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, το οποίο να σημειωθεί τους παρείχε προνόμια, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πλήρες δικαίωμα εργασίας.

Χρίστος Ανδρέου – Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας

«Πρόκειται για 15 αιτήσεις συνολικά που είχαν υποβληθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στο σύνολό τους έτυχαν εξέτασης από την 40χρονη λειτουργό, η οποία φέρεται να προχώρησε στην έκδοση δεύτερων αδειών παραμονής προς τους αιτούντες.»

Στα ίχνη κυκλώματος;

Η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος εξασφάλισης αδειών παραμονής στην Κύπρο με πλαστά έγγραφα.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 διερευνάται επίσης το ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση και άλλων προσώπων, που ίσως λειτουργούσαν ως μεσάζοντες.

Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, οι ανακριτές να ζητήσουν τις επόμενες ώρες άρση των τραπεζικών λογαριασμών και των τηλεφωνικών δεδομένων της 40χρονης.

Οι 7 συλληφθέντες υπενθυμίζεται ότι τελούν υπό 8ημερη κράτηση και εναντίον τους διερευνώνται μεταξύ άλλων, το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσίας προς καταδολίευση, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και εξασφάλιση εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις. Ενώ για την 40χρονη δημόσια λειτουργό, διερευνάται επίσης το αδίκημα της διαφθοράς, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, κατάχρησης εξουσίας και παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.