Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νιγηρια

Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσαν επιδρομή σε χωριό της πολιτείας Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έσφαξαν 11 αγρότες, δήλωσαν χθες Παρασκευή τρεις αξιωματούχοι της τοπικής πολιτοφυλακής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένοπλοι που επέβαιναν σε δίκυκλα εισέβαλαν σε αγροκτήματα στην κοινότητα Κουαγιανγκίγια, περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από το Μαϊντουγκούρι (πρωτεύουσα της πολιτείας).

«Οι εισβολείς συγκέντρωσαν 11 αγρότες που εργάζονταν στα χωράφια, τους έδεσαν τα χέρια πισθάγκωνα και τους έκοψαν τον λαιμό», είπε ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής Μπαμπακούρα Κούλο.

Ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της πολιτοφυλακής, ο Ουμάρ Άρι, ανέφερε πως «οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ» δεν χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα για να μην τραβήξουν την προσοχή στρατιωτών και πολιτοφυλάκων από το γειτονικό χωριό Μολάι. «Οι 11 αγρότες σφαγιάστηκαν και τα πτώματα εγκαταλείφθηκαν στα αγροκτήματα», δήλωσε.

Όλα τα θύματα ήταν αγρότες από το κοντινό χωριό Ντάλουα, όπου τους τελευταίους μήνες είχαν επιστρέψει εκατοντάδες κάτοικοι που είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο στο Μαϊντουγκούρι για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις τζιχαντιστών, εξήγησε ο πολιτοφύλακας Ιμπραχίμ Λιμάν, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Από το 2018, οι αρχές της πολιτείας Μπόρνο έχουν κλείσει πολλούς καταυλισμούς για εκτοπισμένους, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ και του παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων και υλοτόμων, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων.

Τον προηγούμενο μήνα, επτά αγρότες και υλοτόμοι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 απήχθησαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην περιοχή Μπάνκι της πολιτείας Μπόρνο, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Από το ξέσπασμα του ανταρτοπόλεμου των τζιχαντιστών, το 2009, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.