Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτ

Αδιάκοπες αλλά απέλπιδες είναι οι προσπάθειες εδώ και δύο εικοσιτετράωρα για εντοπισμό των εκατοντάδων αγνοουμένων του ναυαγίου ανοικτά της Πύλου.  Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 104 άτομα, αριθμός που παραμένει ο ίδιος εδώ και αρκετές ώρες. Με βάση εκτιμήσεις, οι αγνοούμενοι ανέρχονται στον τεράστιο αριθμό των 568. Από τη θάλασσα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί , αριθμός που δεν έχει αλλάξει από το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αναφορές, στα αμπάρια του αλιευτικού σκάφους «Αντριάνα» βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, ενώ μετανάστες που γλίτωσαν από την τραγωδία, μεταφέρουν πως πάνω στο πλοίο επέβαιναν 500-700 άτομα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος φέρεται τελικά να ξεκίνησε άδειο από την Αίγυπτο και κατόπιν να «φόρτωσε» επιβάτες στο Τομπρούκ της Λιβύης.

Προορισμός του αλιευτικού ήταν η Ιταλία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων, που φέρονται να ήταν οι διακινητές. Ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν υπήκοοι Αιγύπτου, Λιβύης και Πακιστάν.

Στο μεταξύ, κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό, που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου, όσο και για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ναυάγησε.

Πληροφορίες, που δημοσιεύουν και ιταλικά ΜΜΕ, είναι ότι υπήρξε μεγάλη αναταραχή πάνω στο πλοίο, μεταξύ μεταναστών και δουλεμπόρων, που μπορεί να δικαιολογεί την ανατροπή του, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος υποστηρίζει πως δεν μπορούσε να γίνει επιχείρηση νωρίτερα στα διεθνή ύδατα, δίχως την έγκριση του κυβερνήτη.

Ομολόγησε ένας εκ των υπόπτων διακινητών

Μόνο ένας εκ των υπόπτων διακινητών του μοιραίου αλιευτικού έχει ομολογήσει. Στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας κρατούνται οι οκτώ Αιγύπτιοι, ύποπτοι ως διακινητές, ενώ ένας, ακόμα, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο.

Οι συλληφθέντες, είκοσι έως σαράντα ετών, αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Είναι αντιμέτωποι με τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους 2 μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν απολήξεις στην Αίγυπτο, την Λιβύη και την Ιταλία.

Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στις Ευρωπαική Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαικό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογίστεί ότι από τον καθένα από τους διακινούμενους στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί το ποσό των 6.500 δολαρίων.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες-Συνεχίζονται οι έρευνες

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τα σωστικά μέσα παρόλα αυτά να συνεχίζουν να δίνουν μάχη για τον εντοπισμό και του παραμικρού ίχνους ζωής.

Το δικό τους δράμα ζουν οι συγγενείς αγνοούμενων από το ναυάγιο στην Πύλο που «βλέπουν» τις ώρες να περνούν βασανιστικά χωρίς κάποιο νέο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Και ενώ οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος την Παρασκευή (16/6) απέβησαν άκαρπες, με βάση τις πληροφορίες, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που αγνοούνται στη θάλασσα.

Με τη συνδρομή ελικοπτέρου περιπολικά της ακτοφυλακής και η φρεγάτα Κανάρης μαζί με παραπλέοντα σκάφη σαρώνουν με όλα τα μέσα τη θάλασσα τρεις μέρες μετά την τραγωδία.   

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από το 2014 αγνοείται η τύχη περισσότερων από εικοσι - επτά χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη, μέσω της Μεσογείου.