Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί στην Κύπρο στον απόηχο της έξαρσης κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα, όπου έξι παιδάκια έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η γιατρός Μαρία Κολιού εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα πολύ συνηθισμένο αίτιο επιφανειακών λοιμώξεων ενώ αναφέρθηκε και στα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς.

«Ο πολύ ψηλός πυρετός , τυχόν εμφάνιση εξανθήματος αιμορραγικού ή ένα μωρό το οποίο να μην είναι καλά, να μην θέλει να φάει, να θέλει να κοιμάται συνεχώς ή να μην ουρεί, αυτά τα στοιχεία θα μας ανησυχήσουν οπωσδήποτε είναι λόγος για να μιλήσει ξανά η μητέρα με τον παιδίατρό της», επισήμανε η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμοξιολόγος, δρ Μαρία Κολιού.

Σύμφωνα με την κυρία Κολιού η κατάσταση στην Κύπρο είναι ελεγχόμενη, με τη συγκεκριμένη λοίμωξη να βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ύφεση.

«Στην παρούσα φάση είμαστε ήρεμοι. Βέβαια είχαμε καταγράψει εννέα περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης τους τελευταίους μήνες ευτυχώς δεν χάσαμε κανένα παιδάκι. Το ένα είναι αυτό που αν θυμάστε μεταφέρθηκε στο Ισραήλ.», σημείωσε η δρ Κολιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πιο ευάλωτοι στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου είναι τα παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού.