Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λξη

Σε 9 συλλήψεις προχώρησε το Λιμενικό, όλοι τους Αιγύπτιοι, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Πρόκειται για τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί νωρίτερα καθώς και για ένα ακόμη άτομο. Ανάμεσά τους φέρεται να είναι και ο καπετάνιος του μοιραίου αλιευτικού. 

Στο μεταξύ με βάση νέα στοιχεία όπως μεταδίδουν ελλαδικά ΜΜΕ από την Αίγυπτο φαίνεται ότι ξεκίνησε το μοιραίο αλιευτικό και στη συνέχεια αφού έκανε στάση στη Λιβύη συνέχισε με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας. Μάλιστα, το αλιευτικό έφυγε άδειο από την Αίγυπτο και πήρε τους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης.
Την ίδια ώρα συγκλονισμό προκαλούν οι εικόνες και οι αριθμοί από το ναυάγιο στην Πύλο για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί, εχουν διασωθεί 104 άτομα αλλά θεωρείται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί αφού στο πλοίο βρίσκονταν εκατοντάδες στοιβαγμένος ψυχές. Σύμφωνα με πληροφοριες στο αμπάρι είχαν χωθεί γύρω στα 100 παιδιά. Με όσα μεταδίδουν ελληνικά ΜΜΕ στο πλοίο επέβαιναν γύρω στα 700 έως 750 άτομα.

Ούτε ένας επιζών δεν έχει ανασυρθεί σήμερα από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, παρά το γεγονός ότι οι σαρωτικές έρευνες συνεχίζονται.

Ώρες αγωνίας για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, βιώνουν όσοι διασώθηκαν, και οι οποίοι έχουν καταλύσει σε μια παλιά αποθήκη στο λιμάνι τις Καλαμάτας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 
-Από Κύπρο μέχρι Γερμανία αναζητούν τους συγγενείς τους
-Ναυάγιο στην Πύλο: Γιατί το Λιμενικό δεν επενέβη νωρίτερα;
-Συνέλαβαν 7 από τους διακινητές
-Διασωθέντες στον ΑΝΤ1: 100 παιδιά ήταν μέσα στο αλιευτικό (BINTEO)

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας.

Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.

Την ίδια ώρα, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας βρίσκονται και ανακρίνονται άτομα, ύποπτα για τη διακίνηση μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα», το οποίο ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν και συλλήψεις.

Από το πρωί καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας

Συνεχώς καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό. Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος.

Ο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Οικονόμου να εποπτεύσει τις έρευνες

 O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος όρισε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να εποπτεύσει τις έρευνες για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

   Ειδικότερα, με εντολή του Ισίδωρου Ντογιάκου, η εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου στα διεθνή ύδατα θα γίνει από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Οικονόμου.

Ήδη, στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες προς εντοπισμό διακινητών αλλά και προς διακρίβωση των συνθηκών του τραγικού ναυαγίου, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας, Πολυξένη Τσούλη.

Αναζητούν τους συγγενείς τους

Ο Μάλεκ από τη Συρία που εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία σήμερα το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ. Έχουν να μιλήσουν εδώ και 6 μέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.

 Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Όπως είπε, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από την Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο Λιμάνι της Καλαμάτας ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.

πυλος λιμενικο

Έχουν ενεργοποιηθεί  το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες.

διασωθεντες πυλος

Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.

Όπως δήλωσε ο καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και γραμματέας των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται μέχρι στιγμής 30 πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση τους είναι σχετικά καλή. 

Μηνύματα αγωνίας

«Ελέγχονται τα προβλήματά τους. Κάποιοι έχουν πνευμονίες, κάποιοι άλλοι έχουν συνολική κατάπτωση, κάποιοι άλλοι έχουν διάφορα προβλήματα, επειδή έπαθαν πνευμονία εξ εισροφήσεως. Τα προβλήματά τους είναι αναμενόμενα, με αυτά που τράβηξαν οι άνθρωποι. Κυρίως το ψυχολογικό τους είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό που ζητάνε εναγωνίως είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους», επισήμανε ο κ. Μάκαρης.

Πρόσθεσε πως κάποιοι από τους διασωθέντες ασθενείς ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν γύρω στους 750 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 50-100 παιδιά στα αμπάρια.

«Ρωτούσα πόσοι ήταν στο σκάφος αυτό, έλεγαν κάποιοι για 750. Υπήρχαν διφορούμενες απόψεις για το πόσα παιδιά ήταν στο πλοίο, άλλοι έλεγαν 50, άλλοι για 100, δεν ήξεραν προφανώς τι συνέβαινε στα αμπάρια», ανέφερε ο κ. Μάκαρης.

Περιέγραψε ως συγκλονιστικά μηνύματα που λαμβάνει στο κινητό του από συγγενείς που ψάχνουν επιβαίνοντας στο αλιευτικό.

Κάποιοι του στέλνουν φωτογραφίες και παραθέτουν στοιχεία ρωτώντας τον αν έχει δει τον συγγενή τους τον οποίο αναζητούν. Την ίδια ώρα δέχεται συνεχείς κλήσεις από άγνωστους αριθμούς που καλούν από χώρες όπως η Συρία και το Πακιστάν, από ανθρώπους που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους.

«Μου έχουν στείλει φωτογραφίες» ρωτώντας «αν τους έχουμε δει» και «πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης των συγγενών», ανέφερε.

Οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες.

«Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το θέμα, είναι συνάνθρωποί μας», υπογράμμισε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας.

Μετά την έλευση των μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και άλλους φορείς, το Λιμεναρχείο, την αστυνομία, την Πυροσβεστική συνεργάστηκαν άψογα ώστε να μπορέσουν να τους μεταφέρουν σε συνθήκες αξιοπρεπείς και να τους παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, σίτιση, νερό και ό,τι άλλο χρειάζονταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν υποθερμίες και υπογλυκαιμίες.

Αντόνιο Γκουτέρες-«κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια»: