Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Συνεχίστηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η συζήτηση για την παροχή δυνατότητας στα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου να τοποθετούν φορητές κάμερες στις αστυνομικές στολές και εξαρτύσεις τους, καθώς και στα οχήματα της Αστυνομίας Κύπρου.

Της συνεδρίας προέδρευσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία μετά το τέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι το θέμα της χρήσης καμερών στις στολές των αστυνομικών και στα οχήματα της αστυνομίας είναι πολύ σημαντικό που οπωσδήποτε θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ λεπτομερώς.  Επισήμανε ότι απαιτείται η ύπαρξη ενός σαφούς και αυστηρού πλαισίου αναφορικά με τη λειτουργία των καμερών, την αποθήκευση των δεδομένων τους, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα απορρήτου.  

Ανέφερε επίσης ότι χρειάζονται κατευθυντήριες γραμμές και ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως είναι η διαφάνεια, ο έλεγχος της συμπεριφοράς των αστυνομικών, η προστασία των πολιτών, η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και η αξιολόγηση γενικότερα των επιχειρήσεων.

Η κ. Τσιρίδου εξήγησε ότι μέσω της κάμερας θα καθίσταται το δικαστήριο αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων. Έχει τεράστια σημασία, συνέχισε, και στην ποιότητα αλλά και στην ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει να βρεθούν οι απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε με την καταγραφή πολιτών από φορητές κάμερες να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.  

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, δήλωσε από πλευράς του ότι τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η Νομική Υπηρεσία δεν ήταν έτοιμοι να προτείνουν το τελικό κείμενο αναφορικά με τις φορητές κάμερες σε στολές αστυνομικών και σε περιπολικά.

«Τις κάμερες σε στολές αστυνομικών θα τις βάλουμε για να πατάξουμε το έγκλημα και να έχουμε ακόμη μια μαρτυρία για το δικαστήριο και αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο κίνητρο για αυτό το νομοσχέδιο», είπε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί στον καινούριο νόμο να υπάρχει προϋπόθεση ότι σε 30 μέρες θα καταστρέφεται το υλικό αφού πολλές φορές γίνονται καταγγελίες εις βάρος αστυνομικών μετά και την πάροδο έξι μηνών.

Όσον αφορά τη συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα η κ. Τσιρίδου, είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για την τροποποίηση του περί Θρησκευτικών Ομάδων Νόμου έτσι ώστε οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων, των Αρμενίων, των Λατίνων και των Μαρωνιτών να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου σε θέματα που αφορούν την οικεία θρησκευτική ομάδα και τα οποία υπάγονταν στις αρμοδιότητες της ελληνικής κοινοτικής συνέλευσης. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί το δικαίωμα ψήφου των θρησκευτικών ομάδων και η επαναφορά των όσων ίσχυαν στην ελληνική κοινοτική συνέλευση.

Ακόμη η κ. Τσιρίδου ενημέρωσε ότι η Επιτροπή Νομικών μελέτησε την πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου έτσι ώστε σε ποινικές διαδικασίες ο κατηγορούμενος ή η πλευρά του κατηγορούμενου να αγορεύει τελευταία. Σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αλλάξει το όλο πλαίσιο εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων και είναι σημαντικό ζήτημα με λεπτές ισορροπίες και για αυτό το λόγο γίνεται συζήτηση και διαβούλευση και μεταξύ του νομικού κόσμου και του Γενικού Εισαγγελέα έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος όπου να υπάρχουν οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες και το δικαίωμα του κατηγορουμένου να μην καταπατηθεί.

Ανέφερε ότι έγινε μελέτη για τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου έτσι ώστε στα πειθαρχικά αδικήματα των δημοσίων υπαλλήλων που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθικής αισχρότητας να περιλαμβάνεται και η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση. Η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι πρόκειται για ακόμη μια πρωτοβουλία με στόχο να γίνει η Κύπρος ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που προστατεύει τους πολίτες από φαινόμενα βίας και κακοποίησης. «Βρήκαμε τον τρόπο και οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής», κατέληξε.