Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ανεβάζει τον πήχη των οικονομικών της στόχων για τη διετία 2023/24 η Τράπεζα Κύπρου στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου για τη στιβαρότητα των αποφάσεων και την προσήλωσή της στην εκπλήρωση των στρατηγικών της στόχων.

Οι βαρύνουσας σημασίας ανακοινώσεις έγιναν από τη διευθυντική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο εκδήλωσης (Investor Update) που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στο Λονδίνο και έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους επενδυτές και τους οικονομικούς αναλυτές που παρευρέθηκαν.

Στην εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρευρέθηκε και απευθύνθηκε στους επενδυτές και ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας Χριστάκης Πατσαλίδης.

Αύξηση ROTE

Όπως αναλύθηκε στους επενδυτές, η απόδοση των Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω και αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 17% το 2023 και πάνω από 14% το 2024. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι η απόδοση ROTE θα ήταν πάνω από 13% ετησίως.

Ισχυρή κεφαλαιοποίηση

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται ότι θα υπερβούν τα €650 εκατ. το 2023 και τα €625 εκατ. το 2024. Περαιτέρω εκτιμάται ότι τα έσοδα από τόκους το 2025 θα είναι λιγότερα από το 2024 αντικατοπτρίζοντας το χαμηλότερο προβλεπόμενο επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο 2.5%. Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω καθώς δεν υπάρχουν, επί του παρόντος, ενδείξεις επιδείνωσής του. Ως εκ τούτου το ποσοστό των ΜΕΔ αναμένεται ότι θα μειωθεί κάτω του 3%. Αυτές οι αποδόσεις αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση της κεφαλαιακής βάσης του Συγκροτήματος, επιτρέποντας τη δημιουργία ισχυρών κεφαλαιακών δεικτών και υγιών αποθεμάτων κεφαλαίου.

Πληρωμή μερισμάτων

Η Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη τράπεζα σε Κύπρο και Ελλάδα που έλαβε την έγκριση της ΕΚΤ για πληρωμή μερίσματος. Στόχος της Τράπεζας είναι να αποδίδει σταθερή απόδοση

στους μετόχους της. Η πληρωμή Μερισμάτων αναμένεται ότι θα σημειώνει συντηρητικά σταδιακή αύξηση, με στόχο το ποσοστό (payout ratio) να κυμαίνεται μεταξύ 30-50% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία του Συγκροτήματος.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, εξήγησε στους επενδυτές πως πλέον ο οργανισμός έχει μπει σε μία νέα πορεία απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος και αξιοποιώντας την ηγετική της θέση στον τραπεζικό τομέα, την τεχνολογική του μετεξέλιξη και την χρηματοοικονομική του κατάσταση, στοχεύει σε βιώσιμη κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια.

Πέραν του Π. Νικολάου, στις παρουσιάσεις συμμετείχαν επίσης οι Ελίζα Λειβαδιώτου, Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης, Δημήτρης Νικολάου, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψηφιακής Μεταμόρφωσης και Λούης Ποχάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Εργασιών