Τηλεόραση Ραδιόφωνο
π-

Νάρκες παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα και έπληξαν τμήματα της νότιας Ουκρανίας και μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους για τις επόμενες δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός.

Το σοβιετικής εποχής φράγμα Καχόβκα, που τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο, υπέστη ρήγμα νωρίς την Τρίτη, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να πλημμυρίσουν ένα μεγάλο μέρος της ζώνης των πολεμικών επιχειρήσεων και να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα. Η Ρωσία υποστήριξε ότι η Ουκρανία έκανε σαμποτάζ στο φράγμα κατ' εντολή της Δύσης για να περιορίσει τις προμήθειες νερού προς την Κριμαία και να αποσπάσει την προσοχή από μια αποτυχημένη αντεπίθεση. Κάποιοι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το φράγμα ίσως απλά να κατέρρευσε.

Τα νερά έχουν επίσης παρασύρει αμέτρητες νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των 15 μηνών του πολέμου, και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται: μπορεί ακόμα να βρίσκονται στα ναρκοπέδια ή να έχουν κολλήσει στη λάσπη του ποταμού, ή σε χωράφια, κήπους και δρόμους σε μια πολύ μεγάλη περιοχή.

«Στο παρελθόν γνωρίζαμε πού βρίσκονταν οι κίνδυνοι. Τώρα δεν ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι τις έχει παρασύρει το ρεύμα», δήλωσε ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της Μονάδας κατά της Μόλυνσης από Όπλα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Βλέπουμε τις ειδήσεις που βγαίνουν με κάποιο τρόμο», δήλωσε ο Τόλεφσεν σε ηχητικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι νάρκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν κάτω από το νερό στη Δανία το 2015, ήταν ακόμα ενεργές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αφήσει σε τμήματα της χώρας μεγάλο αριθμό ναρκών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί --ένας κίνδυνος για τον οποίο ακτιβιστές προειδοποιούν από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Εκτός από τις νάρκες κατά προσωπικού, και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πολλές οβίδες πυροβολικού και νάρκες κατά τεθωρακισμένων. Ο ακριβής αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι ασαφής, δήλωσε ο Τόλεφσεν.

«Απλά ξέρουμε ότι οι αριθμοί είναι τεράστιοι», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τόλεφσεν είπε ότι το θέμα με τις νάρκες δεν είναι απαραίτητα ο αριθμός τους, αλλά το πού βρίσκονται -ειδικά με μια χώρα όπως η Ουκρανία που βασίζεται πολύ στη γεωργία.

Οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές, που ελέγχουν μέρος της ουκρανικής περιοχής της Χερσώνας, προειδοποίησαν σήμερα τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. «Είναι πιθανή η μεταφορά ναρκών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων», δήλωσε το στηριζόμενο από τη Ρωσία κέντρο ελέγχου εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή της Χερσώνας, μίας από τις πέντε στην Ουκρανία που η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει. «Μόλις υποχωρήσουν τα νερά, θα αρχίσουμε άμεσα να οργανώνουμε τις έρευνες στα εδάφη. Αλλά προς το παρόν, να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί».