Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΡ

Οι αμερικανικές αρχές καλούνται να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα UFO μετά τον ισχυρισμό πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών ότι έχουν στην κατοχή τους «άθικτα και εν μέρει άθικτα» οχήματα εξωγήινων.

Ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών Ντέιβιντ Γκρους, o οποίος ήταν επικεφαλής αναλυτής Ανεξήγητων Ανώμαλων Φαινομένων (Unexplained Anomalous Phenomena, UAP) σε υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σκάφη μη ανθρώπινης προέλευσης.

Oι πληροφορίες για αυτά τα οχήματα αποκρύπτονται παράνομα από το Κογκρέσο, είπε ο Γκρους στην ιστοσελίδα Debrief. Όταν ο ίδιος παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες για τα οχήματα στο Κογκρέσο υπέστη αντίποινα από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έφυγε από την κυβέρνηση τον Απρίλιο μετά από 14 χρόνια καριέρας στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο Τζόναθαν Γκρέι, σημερινός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Αεροπορίας και Διαστήματος (NASIC), επιβεβαίωσε την ύπαρξη «εξωτικών υλικών» στο Debrief, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε μόνοι».


Όπως σημειώνει ο Guardian, oι αποκαλύψεις έρχονται μετά από σειρά αξιόπιστων θεάσεων και αναφορών που αναζωπύρωσαν την προσοχή στα εξωγήινα σκάφη, και τις πιθανές επισκέψεις τους τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, το Πεντάγωνο δημοσίευσε μια έκθεση για τα UAP – όρος που προτιμάται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το UFO – στην οποία καταγράφονταν περισσότερες από 140 περιπτώσεις θεάσεων UAP που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν.

Της έκθεσης είχε προηγηθεί διαρροή στρατιωτικού υλικού που έδειχνε προφανώς ανεξήγητα γεγονότα στον ουρανό, ενώ πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού κατέθεσαν ότι είχαν συχνά συναντήσεις με παράξενα σκάφη στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ.

Σκάφη «εξωτικής προέλευσης»

Στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους του Debrief Λέσλι Κιν και Ραλφ Μπλούμενταλ, οι οποίοι είχαν προηγουμένως αποκαλύψει την ύπαρξη ενός μυστικού προγράμματος του Πενταγώνου που ερευνούσε τα UFO, ο Γκρους δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι εργολάβοι του αμυντικού τομέα ανακτούσαν θραύσματα μη ανθρώπινων σκαφών, και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα σκάφη, εδώ και δεκαετίες. «Το υλικό περιλαμβάνει άθικτα και μερικώς άθικτα οχήματα», τόνισε ο Γκρους.

Ο Γκρους είπε στο Debrief ότι η ανάλυση έδειξε πως αυτό το υλικό είναι «εξωτικής προέλευσης» - που σημαίνει «μη ανθρώπινη νοημοσύνη, είτε εξωγήινης είτε άγνωστης προέλευσης».

Ο Γκρέι, ο οποίος, σύμφωνα με το Debrief, αναλύει ανεξήγητα ανώμαλα φαινόμενα μέσα στο NASIC, επιβεβαίωσε την αφήγηση του Γκρους.

«Το φαινόμενο της μη ανθρώπινης νοημοσύνης είναι πραγματικό. Δεν είμαστε μόνοι», είπε ο Γκρέι. «Οι ανακτήσεις αυτού του είδους δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, στο οποίο αδυνατούμε να βρούμε μια παγκόσμια λύση».

Το Debrief μίλησε με αρκετούς από τους πρώην συναδέλφους του Γκρους, καθένας από τους οποίους εγγυήθηκε για εκείνον. Ο απόστρατος συνταγματάρης Καρλ Ε. Νελ δήλωσε ότι ο Γκρους είναι «υπεράνω πάσης υποψίας». Σε μια αξιολόγηση αποδόσεων του 2022 που είδε το Debrief, ο Γκρους περιγράφεται ως «ένας αξιωματικός με την ισχυρότερη δυνατή ηθική πυξίδα».

«Πολύ σημαντική αποκάλυψη»

Ο Nικ Πόουπ, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ερευνούσε UFO για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, θεωρεί την αποκάλυψη των Γκρους και Γκρέι για εξωγήινο υλικό «πολύ σημαντική».

«Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις ιστορίες στα μπλογκ θεωριών συνωμοσίας και άλλο να βγαίνουν μπροστά αξιόπιστοι άνθρωποι με πληροφορίες εκ των έσω» είπε.

«Ο κόσμος λέει: "Ω, οι άνθρωποι επινοούν ιστορίες όλη την ώρα." Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό να πηγαίνεις ενώπιον του Κογκρέσου και στον γενικό επιθεωρητή της επιτροπής πληροφοριών και να το κάνεις αυτό. Διότι θα υπάρξουν συνέπειες αν αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Το Debrief ανέφερε ότι η γνώση του Γκρους για μη ανθρώπινα υλικά και οχήματα βασίστηκε σε «εκτενείς συνεντεύξεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους πληροφοριών». Ο ίδιος είχε αναφέρει την ύπαρξη «προγράμματος ανάκτησης υλικού» UFO στο Κογκρέσο.

Ο Γκρους καταθέτει στο Debrief ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει δει οχήματα εξωγήινων, ούτε αποκαλύπτει πού μπορεί αυτά να αποθηκεύονται. Δεν διευκρινίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί ότι η κυβέρνηση του αντέδρασε εναντίον του.

144 θεάσεις UAP από πιλότους

Τον Ιούνιο του 2021, έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε ότι από το 2004 έως το 2021 υπήρξαν 144 συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών πιλότων και UAP, 80 από τις οποίες καταγράφηκαν σε πολλαπλούς αισθητήρες. Μόνο μία από τις 144 συναντήσεις μπορούσε να εξηγηθεί με «υψηλή βεβαιότητα» - ήταν ένα μεγάλο αερόστατο που ξεφούσκωνε.

Μετά το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού και ορισμένων γερουσιαστών των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο ίδρυσε το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών, επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των UAP, τον Ιούλιο του 2022.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το γραφείο δήλωσε ότι είχε λάβει «αρκετές εκατοντάδες» νέες αναφορές, αλλά καμία απόδειξη μέχρι στιγμής για εξωγήινη ζωή.

Πάντως, η επιτροπή που ίδρυσε η NASA για τη διερεύνηση UAP, αποκάλυψε στις 31 Μαΐου ότι το έργο της δυσχεραίνεται από τον στιγματισμό και την παρενόχληση όσων αναφέρουν συναντήσεις με τέτοια φαινόμενα.

Οι πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι το 2021 μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη συνάντηση με UAP κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών πτήσεων, δήλωσαν ότι είχαν αποφασίσει να μην αναφέρουν τις συναντήσεις εσωτερικά, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα τους.