Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλίδης Τατάρ Στιούαρτ

Στο κενό έχουν πέσει μέχρι στιγμής προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, να φέρει μαζί, σε μια πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο λόγος για αυτό είναι η μη θετική ανταπόκριση από πλευράς του Τ/κ ηγέτη για μια από κοινού παρουσία του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ακόμη και σε μια εκδήλωση ή επίσκεψη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μια από τις τελευταίες προσπάθειες του επικεφαλής των ΗΕ στην Κύπρο είναι να φέρει τους δυο ηγέτες μαζί στο πλαίσιο επίσκεψής τους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Υπενθυμίζεται πως Χριστοδουλίδης και Τατάρ είχαν μια άτυπη συνάντηση, στην παρουσία του κ. Στιούαρτ, στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν ο πρώτος αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε απευθύνει τότε στον κ. Τατάρ πρόσκληση για κοινωνική συνάντηση, ωστόσο δεν φαίνεται ο Τ/κ ηγέτης να είναι πρόθυμος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για μια τετ α τετ επαφή με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Στο μεταξύ, ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες πριν τη μετάβασή του τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, για την κατάσταση στο Κυπριακό.

Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει κοινοποίηση των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο και για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να διεξαχθεί συζήτηση επί αυτών και αυτές να λάβουν την τελική τους μορφή, να εγκριθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ωστόσο δεν θα εγκριθεί ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού αυτή γίνεται πλέον μια φορά τον χρόνο, και η θητεία της δύναμης θα λήξει την 31η Ιανουαρίου 2024, με βάση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται πως με βάση την πρακτική που ακολουθείται η κάθε πλευρά θα υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη τις θέσεις της με έγγραφο που θα ετοιμάσει. Και τα δυο έγγραφα θα επισυναφθούν στις εκθέσεις του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο Ε/κ διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, συνεχίζουν τις τακτικές τους συναντήσεις, στην παρουσία του κ. Στιούαρτ, για συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν τις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές και μια γενικότερη ανασκόπηση των δεδομένων στο Κυπριακό και των προοπτικών που υπάρχουν.