Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φρ

Το πρώτο εμβόλιο για την προστασία των ηλικιωμένων από τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενέκρινε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για το εμβόλιο Arexvy που προορίζεται για ενήλικες άνω των 60 ετών και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στον ιό, το οποίο αξιολογήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Στη συνέχεια η έγκριση του εμβολίου επιταχύνθηκε από την Επιτροπή λόγω της σημασίας της πρόληψης της λοίμωξης από RSV μεταξύ των ηλικιωμένων, σημειώνεται.

Η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε σε δήλωσή της την ελπίδα πως το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του RSV θα αποτρέψει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τον περασμένο χειμώνα.

«Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε την ξεκάθαρη ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ έναντι των αναδυόμενων υγειονομικών απειλών» σημείωσε η Επίτροπος, προσθέτοντας πως «δεδομένης της απειλής που συνιστά ο RSV, σήμερα εγκρίναμε κατά προτεραιότητα το πρώτο εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους πολίτες της ΕΕ».

Η κ. Κυριακίδου προέτρεψε τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν την έγκριση του εμβολίου ώστε να καταρτίσουν εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού, με στόχο «τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο αυτό τους προσεχείς μήνες, πριν από την επόμενη φθινοπωρινή περίοδο».

Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, και διαρκεί μια με δύο εβδομάδες για τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο ο RSV μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως ηλικιωμένους και σε άτομα με πνευμονική ή καρδιακή νόσο και διαβήτη. Στην Ευρώπη, ο RSV προκαλεί περίπου 250.000 νοσηλείες και 17.000 θανάτους εντός νοσοκομείου κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Κομισιόν.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει για χρήση στην ΕΕ το μονοκλωνικό αντίσωμα Beyfortus (νιρσεβιμάμπη) για την πρόληψη της νόσου της κατώτερης αναπνευστικής οδού σε νεογέννητα βρέφη και νήπια.