Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σάλος στην Μαρωνιτική Κοινότητα. Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στα οργανωμένα σύνολα των Μαρωνιτών, τα οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυπριακής κυβέρνησης, η ανέγερση δικοινοτικού κέντρου και μάλιστα με κονδύλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους, ενός εκατομμυρίου, 200 χιλιάδων ευρώ, πάνω σε εκκλησιαστική γη.

Η ανέγερση του κέντρου, που ολοκληρώθηκε, προβλέπει και την επαναλειτουργία του δημοτικού στον Κορμακίτη, αφού το σχολείο κατεδαφίστηκε για αυτό το σκοπό.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται ο αντιπρόσωπος της Μαρωνιτικής κοινότητας στη Βουλή Γιαννάκης Μούσα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, μονοπρόσωπη εταιρία, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο, η οποία ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο, ανέλαβε την ανέγερση, αλλά και την διαχείριση του κέντρου. Με τον Κοινοτάρχη και πρόεδρο της σχολικής εφορείας, να δηλώνει ότι στόχος είναι η επαναλειτουργία του σχολείου μετά από 25 χρόνια.

« Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε, σε καμία περίπτωση, να γίνονται άλλες δραστηριότητες με τουρίστες και ξένους μέσα στο σχολείο, την ώρα της λειτουργίας του σχολείου», τόνισε ο Κοινοτάρχης Κορμακίτη – Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας, Βαλεντίνος Κουμεττου.

Η αντίδραση των βουλευτών ήταν έντονη, κυρίως για το γεγονός ότι με χρηματοδότηση από την Κομισιόν κατεδαφίστηκε σχολείο για να κτιστεί δικοινοτικό κέντρο.

Η Μυρτώ Ζαμπάρτα επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Κύπρο, εξήγησε στους βουλευτές ότι δεν είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή που αποφάσισε που θα κτίσει το κέντρο αλλά είχαν προηγηθεί συζητήσεις με αντιπροσώπους της κοινότητας.

« Πως διοχετεύονται τα εγκεκριμένα στην Μαρωνίτικη κοινότητα και αναφέρομαι βέβαια, στο περιβόητο θέμα, με την μονοπρόσωπη εταιρία, η οποία  ουσιαστικά, τυγχάνει χειρισμού από τον μοναδικό ιδιοκτήτη που είναι ο εκπρόσωπος της Μαρωνίτικης κοινότητας;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Χρίστος Χριστοφίδης.

Το κίνημα πρόνοιας και ευημερίας Μαρωνιτών, ζήτησε επίσημα απο το κράτος την πλήρη διερεύνηση του θέματος.

«Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την μικρή κοινότητα του Κορμακίτη που ξαφνικά απέκτησε ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο ανάλογα με την διαχείριση που θα τύχει, είτε θα βοηθήσει την εξέλιξη της κοινότητας, είτε θα την φέρει στο στόχαστρο του τουρκικού στοιχείου», επισήμανε η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.

«Είναι ποτέ δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλλει χρήματα, να κατεδαφίζουν σχολεία;Ανέλαβε και το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή, να ελέγξει όλες αυτές τις διαδικασίες», τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας.

Στη συνεδρία δεν συμμετείχε ο αντιπρόσωπος της Μαρωνιτικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.