Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Μια σειρά από άμεσες δράσεις με στόχο τη διαχείριση του μεταναστευτικού, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Υφυπουργείου Ασύλου και Μετανάστευσης εντός Ιουνίου, ακόμα ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, ενίσχυση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, μέτρα για αποτροπή των ροών με στόχευση στην πράσινη γραμμή και εκστρατεία ενημέρωσης με σχετική καμπάνια στο διαδίκτυο από Υπουργείο Εσωτερικών και ΓΤΠ, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος καθώς, όπως υπέδειξε, τα στοιχεία των τελευταίων μηνών καταδεικνύουν αφενός δραστική μείωση των αιτήσεων ασύλου (3.325 το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος 2023 σε σχέση με 6.454 το 2022) και επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης -2.400 υποθέσεις έχουν εξεταστεί το τελευταίο δίμηνο σε σχέση με 1.646 νέες αφίξεις- και αφετέρου για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από την Κύπρο είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που κατέφθασαν. Συγκεκριμένα όπως είπε, συνολικά 2.312 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους τους το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε εκτενή παρουσίαση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της Κυβέρνησης, της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή, των προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του φαινομένου και των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και αυτών που προγραμματίζεται να ληφθούν στο προσεχές διάστημα.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου εισροή αιτήσεων ασύλου τα τελευταία εφτά χρόνια με αποτέλεσμα η Κύπρος να καταστεί η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της, με το εν λόγω ποσοστό να υπερβαίνει το 6% σε σύγκριση με περίπου 1% που αντιστοιχεί σε άλλες χώρες πρώτης γραμμής και ακόμη πιο χαμηλό ποσοστό στις  υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.  Μάλιστα, όπως είπε, από το 2015, οι αιτήσεις ασύλου, αυξήθηκαν κατά 490%.

Επανέλαβε την ίδια στιγμή πως η πλειοψηφία των αιτήσεων κρίνονται αβάσιμες, πιο συγκεκριμένα, κατά το 2022, το 96% του συνόλου των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, ήταν αρνητικές, κάτι που, όπως υπέδειξε, καταδεικνύει κατάχρηση του συστήματος ασύλου από υπηκόους τρίτων χωρών, «οι οποίοι στην ουσία είναι οικονομικοί μετανάστες και δεν έχουν βάσιμο λόγο να υποβάλλουν αίτηση για διεθνή προστασία». Επανέλαβε επίσης ότι το 95% των αιτητών, εισέρχεται παράνομα στην κατεχόμενη Κύπρο και καταλήγει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής, τονίζοντας πως είναι αποδεδειγμένο ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την άφιξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο.

«Οι διαδρομές έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί: χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να πετάξουν προς τα κατεχόμενα μετά από εγγραφή τους σε ‘κολλέγια’, και από εκεί, διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή και περνούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, εξηγώντας ότι η πλειοψηφία των μεταναστών που ακολουθούν αυτή τη διαδρομή προέρχονται από ασφαλείς χώρες και έχουν κυρίως αφετηρία χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ήδη υλοποιήσει η νέα Κυβέρνηση κατά τους τρεις πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως ήδη έχουν γίνει αρκετά πράγματα και υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ικανότητας ανταπόκρισης και ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων για τη διαχείριση και επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Όπως προσλήφθηκαν ήδη 27 επιπλέον εξεταστές αιτήσεων ασύλου και παράλληλα έχει τροχοδρομηθεί η πρόσληψη περαιτέρω 25 εξεταστών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη.

«Στην ουσία έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των εξεταστών, γεγονός που συμβάλλει σταδιακά στην αύξηση της εξέτασης των αιτήσεων», τόνισε ο κ. Ιωάννου, κάτι που σύμφωνα με τα όσα είπε είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αποφάσεων, συγκεκριμένα να έχουν εξεταστεί 2.400 υποθέσεις το τελευταίο δίμηνο (Απρίλη – Μάη), σε σημείο που να υπερβαίνει τον αριθμό των νέων αιτήσεων της αντίστοιχης περιόδου (1.646 αιτήσεις ασύλου). Συμπλήρωσε ότι με την πρόσληψη των νέων εξεταστών, ο στόχος είναι η εξέταση 1.800 υποθέσεων μηνιαίως.

Παράλληλα, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, η Κυβέρνηση προωθεί την τροποποίηση των Διαδικαστικών Κανονισμών του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας με στόχο, όπως εξήγησε, «να ληφθούν περεταίρω μέτρα, όπως για παράδειγμα η συμπερίληψη πρόσθετων κατηγοριών στις υποθέσεις ταχείας εκδίκασης, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης και ολοκλήρωσης των υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου».

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε μετρήσιμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιστροφών των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Εξηγώντας πως έχει ήδη ενισχυθεί με νέο προσωπικό το γραφείο επιστροφών και πως έχουν ήδη βελτιωθεί οι διαδικασίες επιστροφής, ώστε να εντοπίζονται γρηγορότερα τα άτομα που θα μπορούσαν να επιστραφούν και να εντάσσονται άμεσα στο πρόγραμμα, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως οι αριθμοί των επιστροφών κατά το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης είναι αρκετά ενθαρρυντικοί, αφού από 132 το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος του 2020, 387 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και 1.169 του 2022, για το 2023 έχουν ανέλθει στις 2.312 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Τόνισε πως με τη συνέχιση της πολιτικής που ακολουθείται, αναμένεται ότι ο αριθμός των επιστροφών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με στόχο να πλησιάσει τις 1.000 επιστροφές μηνιαίως.

Επίσης, όπως πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ, το τελευταίο τρίμηνο συνολικά 406 άτομα, ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής αριθμός για τα δεδομένα του προγράμματος μετεγκατάστασης σε ό,τι αφορά την Κύπρο, έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο. Αριθμός που σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Οι εθελούσιες και αναγκαστικές επιστροφές, μαζί με τους 406 μετανάστες που μετεγκαταστάθηκαν, αθροίζουν τον συνολικό αριθμό των 2.718 μεταναστών που έφυγαν το εν λόγω τρίμηνο από την Κύπρο», τόνισε ο κ. Ιωάννου, υποδεικνύοντας ότι είναι άξιο αναφοράς πως τους τελευταίους δύο μήνες, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από την Κύπρο είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που κατέφθασαν. «Συγκεκριμένα, ενώ ήρθαν 1.646 άτομα στην Κύπρο, έφυγαν από αυτήν περισσότερα από 1.788 άτομα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα ενίσχυσης των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ήδη έχουν επιλυθεί αρκετά προβλήματα και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα». Όπως εξήγησε, σήμερα διαμένουν στο «Πουρνάρα» περίπου 1.020 μετανάστες σε σύγκριση με 2.290 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  Ενώ την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με το Γραφείο του ΔΟΜ της Ελλάδος, υλοποιούνται έργα αναβάθμισης του Κέντρου, τόσο για την αύξηση της χωρητικότητας όσο και για την καλύτερη διαχείριση και επιτάχυνση των διαδικασιών εντός του Κέντρου. 

Αναβάθμιση υλοποιείται, όπως πρόσθεσε, και στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Άσυλο, αναβάθμιση που στοχεύει σε αύξηση κλινών από 450 σε 700, επέκταση κοινόχρηστων υποδομών, βελτίωση συνθηκών ασφάλειας και υγείας, συνολικού κόστους €3,5 εκ. το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Μίλησε επίσης για η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στις «Λίμνες» και του Προαναχωρησιακού Κέντρου στη Μενόγεια, των οποίων η κατασκευή έχει τροχοδρομηθεί και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια.

«Θεωρούμε πως τόσο η αναβάθμιση, όσο και δημιουργία νέων υποδομών αποτελούν καθοριστικά ορόσημα στις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας της χώρας στη διαχείριση των ροών, καθώς και επίσπευσης των επιστροφών των μεταναστών στις χώρες καταγωγής», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε σχέση με τα μέτρα αποτροπής των ροών, με ειδική στόχευση στην πράσινη γραμμή, ο Υπουργός Εσωτερικών αφού επανέλαβε πως λόγω του ότι η πράσινη γραμμή δεν είναι σύνορο, υπάρχει περιορισμός ως προς τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν στο εσωτερικό για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων, εξήγησε πως ως εκ τούτου η Κυβέρνηση επενδύει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και κυρίως στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου, η εκπόνηση του οποίου συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο, και βρίσκεται στη διαδικασία καταρτισμού του.

Όπως είπε, οι θέσεις της Κύπρου σχετικά με το περιεχόμενο του Σχεδίου επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών από την πράσινη γραμμή μέσω μιας διπλωματικής προσέγγισης της Τουρκίας, αξιοποιώντας τις πολιτικές και τα εργαλεία της ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, η Κύπρος ζητά:

εγκατάσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης για εποπτεία θεωρήσεων

τοποθέτηση αξιωματικών συνδέσμων (ίσως του FRONTEX) στις πύλες αναχώρησης αεροδρομίων τρίτων χωρών, με σκοπό τον έλεγχο των επιβατών, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΕ και αερομεταφορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στην εμπορία προσώπων ή στη λαθραία μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές

θέσπιση αντικινήτρων στην παραχώρηση φοιτητικής βίζας σε «κολλέγια» στις κατεχόμενες περιοχές, εκεί όπου προκύπτει πως πρόκειται για ουσιαστική διακίνηση παράτυπων μεταναστών

Αναφέρθηκε επίσης στα έστω και περιορισμένα μέτρα που μπορεί να υλοποιήσει στο θέμα της πράσινης γραμμής, η Κυβέρνηση στο εσωτερικό, υποδεικνύοντας ότι συνολικά 218 νεοπροσληφθέντες ειδικοί αστυφύλακες έχουν επιφορτιστεί αφενός με την επιτήρηση της πράσινης γραμμής για αποτροπή παράνομων διελεύσεων, εντοπισμό των διακινητών και αφετέρου με τη φύλαξη των Κέντρων Κράτησης και τη συνοδεία μεταναστών που εντοπίζονται. Παράλληλα έχει προχωρήσει και η εγκατάσταση εποπτικών ηλεκτρονικών μέσων.

Σε συνάρτηση με όλα αυτά, προωθείται παράλληλα εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η εκστρατεία, όπως είπε, θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει καμπάνια στο διαδίκτυο, και θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια αποτροπής των επίδοξων παράτυπων μεταναστών αρκετά βήματα πίσω, στις ίδιες τις χώρες καταγωγής τους, μέσα από την παρουσίαση της ρεαλιστικής κατάστασης και των κινδύνων της παράνομης μετανάστευσης.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο «θα εδραιώσει τις υφιστάμενες αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μια νέα διοίκηση να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου».

Σημείωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο εστάλη στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντός του Ιουνίου 2023 για έγκριση.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι τα στοιχεία των τριών τελευταίων μηνών με τους αντίστοιχους περσινούς, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι αιτήσεις ασύλου για τους μήνες Μάρτιο-Μάιο 2022 ήταν 6.454, ενώ φέτος (2023) τους αντίστοιχους μήνες ήταν 3.325, δηλαδή λιγότερες από μισές.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μειωμένες αιτήσεις ως αποτέλεσμα των δράσεων και των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση θα συνεχιστούν και επανέλαβε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι υπερπηδηθούν οι σκόπελοι των αυξημένων ροών και του μεγάλου όγκου αβάσιμων αιτήσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί στην πραγματική της διάσταση η υποδοχή και ένταξη των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και προστασίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση για εγκατάσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης για εποπτεία θεωρήσεων, αλλά και τα αντικίνητρα στα κολέγια των κατεχομένων σε ό,τι αφορά την παραχώρηση φοιτητικής ‘βίζας’, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το εν λόγω θέμα συζητείται και σε επίπεδο ΕΕ και πως είναι μέσα στο πακέτο μέτρων που εισηγήθηκε για να ενταχθούν στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, για να προσθέσει πως κάποιες από τις θέσεις αυτές της Κύπρου έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Μάλιστα, όπως σημείωσε, πρόσφατα είχε γίνει επίσκεψη από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Έγινε επικοινωνία και με το αεροδρόμιο και με αερομεταφορείς για κάποια μέτρα που πρέπει να αρχίσουν και έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνονται», είπε, αναφέροντας πως ενδεχομένως αυτό να συντείνει, μαζί με κάποιες άλλες ενέργειες, στο να παρατηρούνται ήδη μειωμένες ροές.

Όσον αφορά στον ρόλο του Frontex ή και οποιουδήποτε οργανισμού, ανάφερε πως υπάρχει μια αντίδραση από τις τουρκικές αρχές. Η φιλοσοφία, σημείωσε, είναι πως με την εγκατάσταση κάποιου μηχανισμού ελέγχου, θα μπορεί να γίνεται θεώρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων ή της ούτω καλούμενης βίζας που κατέχουν, αν όντως πρόκειται για φοιτητές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κατά τις συνεντεύξεις που γίνονται σε μετανάστες που έχουν έρθει στα κατεχόμενα ως φοιτητές, και έρχονται ύστερα στις ελεύθερες περιοχές, διαφαίνεται ότι δεν μιλούν καλά αγγλικά, με τον Υπουργό να διερωτάται πώς έγιναν δεκτοί σε ‘πανεπιστήμια’.

Και τόνισε σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό πως  «εάν γινόταν έλεγχος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ή το ιδεατό στις χώρες προέλευσης, τότε θα εντοπίζονταν αυτές οι περιπτώσεις και δεν θα επιτρεπόταν  η αναχώρησή τους».

Υπέδειξε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι, έτσι ώστε «να πάει και μήνυμα στους υπόλοιπους, όπως ανάφερε.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη σε ό,τι αφορά τους φοιτητές πως έχει δώσει οδηγίες για να συλλεγούν στοιχεία σε σχέση με το σε ποια «πανεπιστήμια» ή «κολλέγια» εγγράφονται ούτως ώστε να γίνουν και κάποια άλλα διαβήματα εκτός ΕΕ.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση από τουρκικής πλευράς για να εφαρμοστούν αυτές οι δράσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε καταφατικά.

«Σίγουρα γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση, συνεργασία από τουρκικής πλευράς», είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως καθώς δεν υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, όλες οι ενέργειες από την πλευρά της Κύπρου προωθούνται μέσω της ΕΕ.

Σημείωσε παράλληλα πως ήδη, μέσω ΕΕ, έχουν γίνει κάποιες παραστάσεις προς αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, εξηγώντας πως καθώς αυτές οι εταιρείες εκτελούν και άλλα δρομολόγια σε ευρωπαϊκές χώρες, αφενός «έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και υπάρχει κάποια συνεργασία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές εταιρείες» και αφετέρου υπάρχει και το ενδεχόμενο να μπουν κυρώσεις.

Κληθείς να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των αιτητών, των οποίων η αίτηση είτε εκκρεμεί είτε έχει απορριφθεί και αναμένεται η επιστροφή στις χώρες τους, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός όσων έχουν αιτηθεί ή απορριφθεί φτάνει τις 55.000, δηλαδή ποσοστό 6% του πληθυσμού της Κύπρου, στατιστικό που αποδεικνύει τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αναφερθείς στην ενημέρωση που έγινε στους Πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ πριν από δύο εβδομάδες, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο είναι αντιληπτό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Από εκεί και πέρα, θέλουμε λύσεις και βοήθεια. Οικονομική και τεχνική βοήθεια παίρνουμε αρκετή και για αυτό ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι παραμένει η ανάγκη για παροχή βοήθειας από την ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο.

Σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας του Προαναχωρησιακού Κέντρου «Λίμνες», ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι όταν η αίτηση κάποιου απορριφθεί και το άτομο αυτό θα πρέπει να απελαθεί, για να γίνει αυτό θα πρέπει να συλληφθεί από την Αστυνομία και να κρατηθεί σε κάποιο χώρο φύλαξης για περίοδο περίπου 2-3 εβδομάδων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την απέλασή του. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, δεν υπάρχει ο χώρος φύλαξης που απαιτείται για κάλυψη των μεγάλων αναγκών.

Αναφέρθηκε και σε πρόσφατη περίπτωση με χώρα της Αφρικής που αποδέχθηκε το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναπατρισμό 930 υπηκόων της που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία που υπάρχει σε ό,τι αφορά τους χώρους φύλαξης, που με τη σειρά της αποτελεί κώλυμα για τη σύλληψη των ατόμων αυτών.

Αυτή τη στιγμή, είπε, υπάρχει διαθεσιμότητα στον υφιστάμενο χώρο για 128 άτομα και, σε συνεργασία με την Αστυνομία, αξιοποιούμε πλήρως τη διαθεσιμότητα σε άλλα κρατητήρια. Ωστόσο, όπως εξήγησε, παραμένει το πρόβλημα, διότι πρόκειται για εκατοντάδες άτομα. «Άρα, αν υπάρξει αυτός ο χώρος, θα μπορούσαμε οι παράνομα διαμένοντες να συλληφθούν και να απελαθούν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι καθώς η ολοκλήρωση του Προαναχωρησιακού Κέντρου αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρχει αυτή η αντικειμενική δυσκολία «ως προς το πώς μπορούμε να δράσουμε για να μειώσουμε τους αριθμούς αυτών που δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν εθελούσια, αλλά θα απελαθούν».

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι παρά την επιπλέον στελέχωση της ομάδας για την εξέταση των αιτήσεων, δεν μπορούν να προχωρούν οι απελάσεις λόγω της μη ύπαρξης δομών φύλαξης, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι θα πρέπει κάποιος να βλέπει σφαιρικά όλες τις ενέργειες που γίνονται. Εξήγησε ότι, όταν κάποιος απορριφθεί, του αποκόπτονται τα επιδόματα. Συνεπώς, αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, σημαίνει ότι συνεχίζει η καταβολή των επιδομάτων, παρά το γεγονός ότι αυτά έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εκστρατεία ενημέρωσης που αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, με την οποία θα ενημερώνονται όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν προς την Κύπρο και να αιτηθούν άσυλο, για τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά σε επιδόματα, πότε και με ποια κριτήρια δύνανται να λάβουν επιδόματα, πότε αποκόπτονται και γιατί δεν μπορούν να εργάζονται στην Κύπρο εάν απορριφθεί η αίτησή τους.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Εργασίας για εντατικοποίηση, άμεσα, των ελέγχων και εντοπισμό όσων εργάζονται παράνομα.

«Είναι όλες αυτές οι ενέργειες που κάνουμε, για να μην είναι πλέον ελκυστική η Κύπρος σαν προορισμός και να τους ‘σπρώξουμε’ προς τις εθελούσιες επιστροφές ή τουλάχιστον να σταματήσουν να έρχονται με τους αριθμούς που έρχονται» σημείωσε.