Τηλεόραση Ραδιόφωνο
25ΧΡΟΝΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑ 2

Καρέ-καρέ τα όσα προηγήθηκαν της πτώσης της 25χρονης Τ/κ στην Αγία Νάπα, ξημερώματα Σαββάτου, κατέγραψαν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής.

Δύο ομάδες ατόμων, διαπληκτίζονται, με την ένταση να καταλήγει σε σύγκρουση.

Ακολούθησε η πτώση της κοπέλας από περιτείχισμα ύψους περίπου 2 μέτρων, ενώ σε κάποια στιγμή διακρίνεται νεαρός από την παρέα της Τουρκοκύπριας, να παίρνει από το πορτ μπαγκάζ του οχήματός του ρόπαλο και να κινείται εναντίον των υπολοίπων.

Το οπτικό υλικό από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης της περιοχής έχει αξιολογηθεί ήδη από την αστυνομία, η οποία αναζητεί και τρίτο πρόσωπο που φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στην 25χρονη.

Την ίδια ώρα οι αρχές, έχουν εντοπίσει και το άτομο που κατείχε ρόπαλο και το οποίο αναμένεται να κατηγορηθεί για να παρουσιαστεί σε κατοπινό στάδιο ενώπιον της Δικαιοσύνης

«Ήδη έχουν εξασφαλιστεί μαρτυρίες και βίντεο και συνεχίζουμε να διερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης καθώς επίσης και τα κίνητρα που οδήγησαν στον τραυματισμό της γυναίκας.», επισήμανε η Λειτουργός Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, Ελένη Κωνσταντίνου.

Στην καταγγελία της η 25χρονη, πάντως αναφέρεται σε φυλετικά κίνητρα. Ωστόσο οι δύο Ε/κ συλληφθέντες, ηλικίας 22 και 30 ετών, απορρίπτουν τις αναφορές και προβάλλουν άλλους ισχυρισμούς.

Το απόγευμα η Αsya Karaali μετέβη στο μεταξύ εκ νέου στα γραφεία του ΤΑΕ Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, όπου έδωσε συμπληρωματική κατάθεση και προέβη σε αναγνωρίσεις προσώπων

«Δεν θέλω αυτό το περιστατικό να προκαλέσει οποιαδήποτε ένταση ή εχθρότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η αστυνομία στην Κύπρο παρενέβη και συνέλαβε τους εμπλεκόμενους από την στιγμή που έγινε η καταγγελία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις αρχές, τόσο στο νότο, όσο και στο βορρά.», σημείωσε η Asya Karaali.

Μακριά από ΜΚΔ λέει ότι θα μείνει η Τ/κ

Με δύο μηνύματά της στο τουίτερ νωρίς τα ξημερώματα σήμερα, η 25χρονη Άσια Καράαλι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραμείνει μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστώντας όσους της συμπαραστάθηκαν.

«Από δω και πέρα παραδίδω τους ένοχους στη δικαιοσύνη. Επειδή έχω επηρεαστεί και σωματικά και ψυχολογικά, αποφάσισα ν’ απομακρυνθώ από τα ΜΚΔ. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους σας που σταθήκατε δίπλα μου. Το να γνωρίζω ότι δεν είμαι μόνη μού έδωσε δύναμη».

Ανέφερε επίσης ότι κλήθηκε αύριο (σήμερα το απόγευμα) στο αστυνομικό τμήμα (στις ελεύθερες περιοχές). Άρχισαν οι διαδικασίες προσθέτει, και τελικά πήρε την έκθεση ξυλοδαρμού, λέγοντας ότι πέρασε μια δύσκολη περίοδο και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Πολιτική εκμετάλλευση του συμβάντος

Σχεδόν σε όλες τις τ/κ εφημερίδες φιλοξενούνται εκτενή ρεπορτάζ για το περιστατικό καθώς και δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος έσπευσε εξ αρχής να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συμβάν. Ενώ ακολούθησε και ανακοίνωση του λεγόμενου «υπεξ», το οποίο υπερέβη τα εσκαμμένα, με μια πρωτοφανούς ωμότητας επίθεση με χαρακτηρισμούς κατά του συνόλου των Ε/κ. 

«Ως αντανάκλαση μιας επικυριαρχικής και ρατσιστικής νοοτροπίας που ισχυρίζεται ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, παρακολουθούμε τις αναφορές στον τύπο για τις ρατσιστικές επιθέσεις στην ελληνική πλευρά που αυξάνονται μέρα με την μέρα. Μια Τ/κ κοπέλα είναι το τελευταίο θύμα της ρατσιστικής ελληνικής νοοτροπίας, που βλέπει τους Τ/κ ως μειονότητα και δεν τους αναγνωρίζει δικαίωμα στη ζωή.», σημείωσε το «υπεξ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ερσίν Τατάρ, τον οποίο και ενημέρωσε για την πορεία των ερευνών της αστυνομίας και τον διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση θα ακολουθήσει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού καταδίκασε απερίφραστα το γεγονός, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης αλλά απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς.

«Εγώ κρατώ τα δικά της τα λεγόμενα, ότι δεν θέλει με οποιονδήποτε τρόπο να τύχει εκμετάλλευσης αυτό το περιστατικό ώστε να υπάρξει ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όποιες σκοπιμότητες και αν εξυπηρετεί κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό ότι και η ίδια έχει ευχαριστήσει την αστυνομία Κύπρου για όλες τις προσπάθειες που έκανε για να διαλευκανθεί η υπόθεση και θέλω να τονίσω ότι οι συλλήψεις έγιναν πολύ πριν την δημοσιοποίηση του όλου ζητήματος.», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Το περιστατικό καταδίκασαν με ανακοινώσεις και τα κόμματα.