Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Επί έξι ώρες, με δύο σύντομα διαλείμματα, απαντούσε ο πρίγκιπας Χάρι στις ερωτήσεις της υπεράσπισης του εκδοτικού ομίλου MGN στη δίκη για τις κατηγορίες περί τηλεφωνικών υποκλοπών από τις εφημερίδες του ομίλου στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο συνήγορος του ομίλου MGN Άντριου Γκριν ρώτησε τον Δούκα του Σάσεξ, που είναι ο βασικός ενάγων, για κάθε ένα από τα 33 άρθρα της Daily Mirror, της Sunday Mirror και της The People που καταγγέλλεται ότι ήταν προϊόν υποκλοπών, σε μία περίοδο από το 1996 ως το 2010.

Τα άρθρα αφορούν προσωπικές στιγμές με τη μητέρα του Νταϊάνα και τον αδερφό του Γουίλιαμ, τραυματισμούς του, εξόδους και ταξίδια με φίλους του, καθώς και με την πρώην φιλενάδα του Τσέλσι Ντέιβι.

Κατά την προφορική εξέτασή του, αλλά και σε υπόμνημα περίπου 50 σελίδων που υπέβαλε στο δικαστήριο, ο πρίγκιπας Χάρι ανέφερε πως η αδιακρισία των ταμπλόιντ εφημερίδων είχαν «καταστρεπτικό ρόλο» στο πώς μεγάλωσε, προξενώντας του μια «γενική παράνοια» αναφορικά με την εμπιστοσύνη που θα μπορούσε να έχει στους δικούς τους ανθρώπους.

Ερωτηθείς από τον κ. Γκριν πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι του προκάλεσαν παράνοια άρθρα τα οποία παραδέχθηκε πως δεν θυμάται τη στιγμή που τα διάβασε, ο 38χρονος πρίγκιπας απάντησε ότι είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η συμπεριφορά ανθρώπων απέναντί του, όπως της μητέρας του, αλλά και να χάσει φίλους.

Σε πολλές περιπτώσεις ο κ. Γκριν απέρριψε τον ισχυρισμό του ενάγοντος περί παράνομης απόκτησης πληροφοριών μέσω παγίδευσης και παρακολούθησης τηλεφώνων παραθέτοντας άρθρα με παρόμοιο περιεχόμενο από άλλες εφημερίδες, συχνά προγενέστερα αυτών που εξετάζονται στη δίκη. Σε άλλες περιπτώσεις ο συνήγορος του ομίλου MGN υπέδειξε στον πρίγκιπα Χάρι διαφορετικές πιθανές πηγές ενημέρωσης των δημοσιογράφων που υπέγραφαν τα επίμαχα άρθρα.

Ο Δούκας του Σάσεξ επέμεινε ότι ορισμένες λεπτομέρειες που περιέχονταν στα άρθρα, όπως στοιχεία πτήσεων, ώρες ραντεβού, συγκεκριμένες αναφορές σε προσωπικές συνομιλίες, δεν μπορεί παρά να αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, κυρίως μέσω υποκλοπής μηνυμάτων τηλεφωνητή, αλλά και με εξαπάτηση προσώπων και αρχών ή με χρήση ιδιωτικών ντετέκτιβ.

Στο μαρτυρικό υπόμνημα που κατέθεσε στο δικαστήριο, δίνοντας λεπτομέρειες για τα 33 ύποπτα άρθρα αλλά και το γενικότερο υπόβαθρο της σχέσης του με τον Τύπο, ο Χάρι κατηγορεί τις ταμπλόιντ εφημερίδες για «υποκίνηση μίσους και παρενόχλησης» εναντίον του, καθώς και ότι έπεσε στην παγίδα του στερεότυπου που του απέδιδαν τα πρωτοσέλιδα, δηλαδή ως ενός «playboy» και «χαζού» νεαρού πρίγκιπα.

Εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι άκουγε για πρώτη φορά μηνύματα στον τηλεφωνητή του που δεν επισημαίνονταν ως καινούρια, κάτι που σημαίνει πως κάποιος άλλος τα είχε ακούσει πριν, καθώς και ότι φίλοι του τον ρωτούσαν γιατί δεν απαντούσε στα ηχητικά μηνύματα, τα οποία όμως δεν υπήρχαν στο τηλέφωνό του.

«Νιώθω ειλικρινά πως σε κάθε σχέση που είχα ποτέ, είτε με φίλους, φιλενάδες, με οικογένεια ή με το στρατό, πάντα εμπλεκόταν κάποιος τρίτος και αυτός ήταν ο ταμπλόιντ Τύπος», αναφέρει στο υπόμνημά του ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου. Τονίζει δε πως κατέθεσε την αγωγή στη δικαιοσύνη «ώστε άνθρωποι να λογοδοτήσουν για όσα έχουν κάνει, ώστε να μην μπορούν να κρυφτούν πίσω από το θεσμό ή τον οργανισμό τους».

Αναφέρει επίσης ότι τον κάνει να αισθάνεται «αναγούλα» η σκέψη ότι ο τότε διευθυντής της Mirror Πιρς Μόργκαν, πρώην φίλος αλλά πλέον σφοδρότατος επικριτής της Δούκισσας του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ, παρακολουθούσε το τηλέφωνο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και ένα ασυνήθιστο για μέλος της βασιλικής οικογένειας πολιτικό σχόλιο στο υπόμνημα, ότι δηλαδή «μια χώρα κρίνεται από την κατάσταση του Τύπου και της κυβέρνησής της και νομίζω πως και τα δύο σε αυτή τη χώρα έχουν πιάσει πάτο».

Ο όμιλος MGN απορρίπτει τις κατηγορίες και ζητά να εκπέσουν λόγω παρέλευσης του χρόνου τέλεσης των καταγγελλομένων αδικημάτων. Στο παρελθόν ωστόσο έχουν γίνει παραδεκτές υποκλοπές από δημοσιογράφους της Mirror με καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα.

Αρκετά από τα άρθρα στα οποία βασίστηκε η αγωγή του πρίγκιπα Χάρι έχουν συνταχθεί από δημοσιογράφους που έχουν παραδεχθεί στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις απόκτηση πληροφοριών με παράνομες μεθόδους.

Ο πρίγκιπας Χάρι έγινε το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που καταθέτει σε δικαστήριο από το 1891.

Η υπεράσπιση έχει ζητήσει να συνεχίσει την εξέταση του πρίγκιπα Χάρι την Τετάρτη.

Η δίκη που αφορά επίσης ηθοποιούς και συγγενείς τους αναμένεται να συνεχιστεί ενδεχομένως για αρκετές εβδομάδες.