Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δύο γιατροί από το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς καλύπτουν τελικά την αποψινή βάρδια στις πρώτες βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Η λύση που έδωσε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να μην παραμείνει βάρδια κενή λόγω της υποστελέχωσης που ταλαιπωρεί το τμήμα, προκάλεσε, ωστόσο, την έντονη αντίδραση της συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών, η οποία τονίζει ότι τα ΤΑΕΠ πρέπει να στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς οι οποίοι έχουν εμπερία σε ανάλογα τμήματα.

Ο Πρόεδρος ΠαΣυΚΙ, Σητήρης Κούμας, σε τηλεφωνική επικοινωνία ανέφερε «Ως παράδειγμα θα πούμε ότι όταν προσέρχονται νέοι γιατροί στα ΤΑΕΠ όσο και να είναι η προηγούμενη τους εμπειρία τους δίνεται μια χρονική περίοδος ώστε να προσαρμοστούν στις συνθήκες. Δεν μπορεί γιατρός ο οποίος δεν έχει σχέση με το ΤΑΕΠ, να έρχεται από τη διοίκηση του ΟΚΥΠΥ ένα πρόγραμμα εφημεριών στα ΤΑΕΠ.»

Οι ιατροί είναι έμπειροι, διαψεύδει ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός είναι σε διαβούλευση για αγορά υπηρεσιών από άλλους γιατρούς ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου τόνισε «Είναι άτομα τα οποία έχουν δουλέψει στο τμήμα αυτό και αυτή τη στιγμή εργάζονται στο ΤΑΕΠ της Πόλεως Χρυσοχούς. Δεν μιλάμε για άπειρα άτομα, μιλάμε για έμπειρα άτομα ... έμπειρους γιατρούς οι οποίοι θα μπορούν να βοηθήσουν δώσουν ανάσες.»

Την ίδια ώρα και σε έντονο ύφος, η ΠαΣυΚΙ κατηγορεί τον ΟΚΥπΥ για δικτατορική και αυταρχική συμπεριφορά, αφού, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της συντεχνίας στον ΑΝΤ1, ο οργανισμός, χωρίς να μπει σε διαδικασία συζήτησης, επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα εφημεριών, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία τόσο του ΤΑΕΠ όσο και του νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς.

Ο κ. Κούμας μεταξύ άλλων επισήμανε  «Ο ΟΚΥΠΥ πιθανότατα έντεχνα, είχε ενημερωθεί για το πρόγραμμα εδώ και 7 με 10 μέρες όμως απέφυγε να μπει σε διαβούλευση συζήτηση και αποφάσισε χθες να κοινοποιήσει στους ιατρούς του ΤΑΕΠ Πάφου ένα δικό του πρόγραμμα. το εύλογο ερώτημα είναι ποιος σύνταξε αυτό το πρόγραμμα; Κανένας δεν απάντησε άρα εδώ έχουμε και θέματα παράκαμψη ιεραρχίας.»

Ο κ. Χαριλαού «Με την βοήθεια και της διεύθυνσης Λεμεσού Πάφου έχει μεριμνήσει ούτως ώστε το ΤΑΕΠ Πάφου να ενισχυθεί και με άλλους γιατρούς ώστε να έχουμε δύο τουλάχιστον ιατρούς σε κάθε βάρδια ώστε να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς την πρέπουσα ιατρική βοήθεια.»

Η ΠαΣυΚΙ προειδοποιεί, πάντως, ότι επεξεργάζεται μέτρα αντίδρασης και ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας. 

Σωτήρης Κούμας,  Πρόεδρος ΠαΣυΚΙ:
 

«Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να εποπτεύσει όπως πρέπει. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα κάθε δύο μήνες να ξεμένουμε από γιατρούς. Έχουμε ενημερώσει και τον παγκύπριο ιατρικό σύλλογο ως ιατρική κοινότητα.»

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟκΥπΥ έχει προχωρήσει στην πρόσληψη δύο ιατρών για το ΤΑΕΠ Πάφου, οι οποίοι ωστόσο θα αναλάβουν καθήκοντα τον Αύγουστο.