Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Ο πρίγκιπας Χάρι θα γίνει αυτή την εβδομάδα το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που θα κληθεί να καταθέσει σε δικαστήριο από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Είναι μία από τις διασημότητες που έχουν υποβάλει μήνυση κατά του εκδοτικού ομίλου MGN για παγίδευση και παρακολουθήσεις τηλεφώνων τους από το 1996 ως το 2010.

Οι παράνομες πράξεις αποδίδονται σε δημοσιογράφους των εφημερίδων του ομίλου, δηλαδή των Daily Mirror, Sunday Mirror και People εν γνώσει των διευθυντικών στελεχών. Μεταξύ αυτών και ο πρώην φίλος αλλά πλέον σφοδρός επικριτής του ζεύγους των Σάσεξ, Πιρς Μόργκαν.

Η κύρια ακροαματική διαδικασία αρχίζει σήμερα σε δικαστήριο του Λονδίνου, όπου είναι πιθανό να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ο Δούκας του Σάσεξ. Η δική του κατάθεση προσδιορίζεται χρονικά για την Τρίτη.

Ο πρίγκιπας Χαρι έχει αναφερθεί σε 148 δημοσιεύματα των συγκεκριμένων εφημερίδων που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί παρά να βασίστηκαν σε παράνομες πηγές. Υποστηρίζει ότι τα δημοσιεύματα αυτά και ο τρόπος απόκτησης των πληροφοριών κατέστρεψαν προσωπικές του σχέσεις και του προκάλεσαν «γενική παράνοια».

Ενάγοντες είναι ακόμα δύο ηθοποιοί, ο Μάικλ Τέρνερ και η Νίκι Σάντερσον, καθώς και Φιόνα Γουάιτμαν, πρώην σύζυγος του ηθοποιού Πολ Γουάιτμαν.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες με τον Χάρι να γίνεται το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που δίνει κατάθεση σε δίκη από το 1891.

Τότε ο πρίγκιπας Εδουάρδος είχε κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορούσε χαρτοπαικτικό σκάνδαλο, αλλά και να διαβεβαιώσει ότι δεν διατηρούσε ανάρμοστη σχέση με γυναίκα σε υπόθεση μοιχείας. 

Η εμπλοκή του γιου της σε δικαστικές υποθέσεις φέρεται να είχε προξενήσει «θυμό και ντροπή» στην τότε βασίλισσα Βικτωρία.

Ο όμιλος MGN αρνείται τις κατηγορίες στις συγκεκριμένες υποθέσεις, αν και στο παρελθόν έχει παραδεχθεί παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Έχει μάλιστα ήδη καταβάλει 100 εκ. λίρες ως αποζημίωση σε θύματα παρακολουθήσεων. 

Στη δίκη η νομική υπεράσπιση του ομίλου ζητά να εκπέσουν οι κατηγορίες λόγω παρέλευσης πολλών ετών από τη διάπραξη των καταγγελλομένων αδικημάτων.

Η υπόθεση είναι μία από τις τρεις παρόμοιες στις οποίες εμπλέκεται ο πρίγκιπας Χάρι. Οι άλλες δύο αφορούν αγωγές περί παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών από τους εκδοτικούς ομίλους της Daily Mail και της Sun. Αναμένονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου για το κατά πόσο και αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να εκδικαστούν.