Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΠΟΥ

Τη Δευτέρα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, θα μεταβεί στη Γενεύη της Ελβετίας για να εγκαινιάσει την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID -EU Digital COVID Certificate- σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ουσιαστικά η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ παραδίδει το τεχνικό πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού για το COVID που ετοίμασε η ΕΕ και υιοθετήθηκε με επιτυχία και ταχύτητα και ασφάλεια από πολλές δεκάδες χώρες.  

Το πιστοποιητικό αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας COVID και ήταν το εργαλείο που βοήθησε τα κράτη μέλη να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους. Αυτή η πρωτοβουλία της ΕΕ έγινε γρήγορα ένα παγκόσμιο πρότυπο, με σχεδόν 80 χώρες να το έχουν υιοθετήσει.

Ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του COVID από την ΕΕ θα γίνει τώρα το κομβικό σημείο της παγκόσμιας συνεργασίας για την ψηφιακή πολιτική υγείας.

Από την 1η Ιουλίου 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να αναλάβει το τεχνικό πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος στην ψηφιακή τεκμηρίωση της υγείας, στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου δικτύου πιστοποίησης ψηφιακής υγείας του ΠΟΥ. Θα συμβάλει στη διευκόλυνση της κινητικότητας, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών απειλών για την υγεία και θα προσφέρει καλύτερη δημόσια υγεία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί τη συμφωνία της 2ας Δεκεμβρίου 2022 που υπέγραψαν η Επίτροπος Κυριακίδου και ο Δρ Tedros για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα παγκόσμιας υγείας. Θα χρησιμεύσει για την περαιτέρω ενίσχυση του ΠΟΥ ως κεντρικό άξονα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της υγείας, βασική προτεραιότητα της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία.