Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Για φαινόμενα τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας και δεν θα γίνουν ανεκτά, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για την χειραγώγηση αθλητικών αγώνων και κυρίως ποδοσφαιρικών, καθώς και τη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του Αστεροσκοπείου και Πλανητάριου στη Μητρόπολη Ταμασού, ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδούλιδης, ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα.

«Υπάρχει αυτή η αρνητική εικόνα με τους κόκκινους φακέλους που πρέπει να διερευνηθούν αμέσως και ως πολιτεία πρόκειται να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι ερωτώμενοι από τον ΑΝΤ1 για ενδεχόμενα ζητήματα που θα προκύψουν εξαιτίας παρεμβάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και αφορούν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ανέφεραν ότι αυτό δεν εμπίπτει εντός των ορίων της αυτορύθμισης, όπως ορίζεται από την FIFA και την UEFA, παραπέμποντας στον περί καταπολέμησης της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων νόμο του 2017.

Η Επιτροπή λειτουργεί ως Εθνική Πλατφόρμα, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Χειραγώγηση Αθλητικών Γεγονότων και αποτελεί το σημείο επαφής της Δημοκρατίας για τους σκοπούς της Σύμβασης.

Την Τρίτη οι δυο λειτουργοί που διορίστηκαν από την Eπιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, θα αρχίσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης των 16  φακέλων που ενδεχομένως να έχουν αποκρυβεί και παρουσιάστηκαν στη Βουλή ως «χαμένοι»,

Οι δύο λειτουργοί θα πρέπει εντός 45 ημερών να καταθέσουν το πόρισμα τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΟΠ, με ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, είχε χαρακτηρίσει προσβλητικούς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον της για ρόλο στην απόκρυψη κόκκινων φακέλων.

Παράλληλα η αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου Αστυνομίας προχωρά στη διερεύνηση των τεσσάρων φακέλων που ήρθαν το τελευταίο διάστημα από την UEFA, για παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα για χειραγώγηση.

Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται και άλλες έντεκα υποθέσεις πιθανής χειραγώγησης αγώνων, και τα ευρήματα που θα προκύψουν θα αποσταλούν στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω.