Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σε ύφεση βρίσκεται από σήμερα (03/06) το μεσημέρι το αποπνικτικό φαινόμενο σκόνης που ταλαιπωρεί εδώ και ημέρες τους πολίτες. 

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης,  το φαινόμενο βρίσκεται από τις 14:00 περίπου το μεσημέρι σε ύφεση, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να μείνει για όλο το τριήμερο, για να μπορεί να το απολαύσει ο κόσμος σε ανοικτούς χώρους».

Πάντως η μέρα ξεκίνησε με αρνητική προδιάθεση, μιας και από το πρωί παρατηρούνταν υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί ανακοίνωση από το Δίκτυο Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

«Παρουσιάστηκαν συγκεντρώσεις σκόνης ψηλές σε όλους τους σταθμούς» σχολίασε ο κ. Σαββίδης, φέρνοντας ενδεικτικά παραδείγματα που καθιστούσαν την κατάσταση αποπνικτική.

Παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις για το υπόλοιπο του τριημέρου, ο κ. Σαββίδης επανέλαβε μέτρα προστασίας για τους πολίτες, μιας ειδικά το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται τακτικά το φαινόμενο του πήγαινε-έλα υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη, η οποία προοδευτικά από απόψε, αρχίζει να υποχωρεί.

Το βράδυ, οι τοπικά αυξημένες νεφώσεις θα συνεχίσουν να παρατηρούνται, ενώ δεν αποκλείεται και μεμονωμένη ελαφρά βροχή, ιδιαίτερα σε περιοχές στα δυτικά. Κατά τις αυγινές ώρες, είναι πιθανό τοπικά να σχηματιστεί και αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και αργότερα τοπικά μεταβλητοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, ωστόσο στα νότια και στα ανατολικά, σταδιακά θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 17 στα παράλια και γύρω στους 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να δώσουν μεμονωμένη ελαφρά βροχή, αρχικά στα δυτικά του νησιού και αργότερα κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά μέτριοι, 4 μποφόρ. Παροδικά ωστόσο το απόγευμα, τοπικά στα νότια και στα ανατολικά παράλια, θα πνέουν ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα στα ανατολικά θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, ωστόσο στα υπόλοιπα παράλια θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα νοτιοανατολικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 26 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς 3 μποφόρ. Τοπικά ωστόσο θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Τη Δευτέρα, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες κατά τις μεσημβρινές ώρες και μετά, αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές και πιθανό και μεμονωμένη σύντομη καταιγίδα, ιδιαίτερα σε περιοχές των ορεινών και του εσωτερικού.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο παροδικά, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή, κυρίως στα ορεινά. Την Τετάρτη ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, ενώ κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες ψηλές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία τη Δευτέρα, δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να παραμείνει πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Τρίτη ωστόσο, θα σημειώσει μικρή άνοδο και την Τετάρτη περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.