Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τεως Κιτίου

Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις φαίνεται να υπάρχουν εντός της Ιεράς Συνόδου, για το μέλλον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου.

Μετά την ανακοίνωση της ποινής φυλάκισης με αναστολή, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο βρήκε ένοχο τον ανώτατο ιεράρχη για άσεμνη επίθεση κατά 16χρονης πριν από 40 χρόνια, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει την Τρίτη 13 Ιουνίου, για να αποφασίσει την εκκλησιαστική ποινή.

Ο τέως Κιτίου βρίσκεται αντιμέτωπος με ενδεχόμενη καθαίρεση, την εσχάτη των ποινών πού επιβάλλεται από τα εκκλησιαστικά δικαστήρια σε κληρικούς των τριών βαθμών.

Ο κληρικός που τιμωρείται με την ποινή αυτή επανέρχεται στην τάξη που ανήκε προηγουμένως, είτε ως λαϊκός είτε ως μοναχός.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ιεράρχες θεωρούν, ότι θα πρέπει να του επιβληθεί η σαφώς πιο ήπια ποινή της ισόβιας αργίας, επιτίμιο στο οποίο ο καταδικασθείς ιεράρχης θα μπορεί να διατηρήσει το αξίωμα του Μητροπολίτη ανέπαφο, αλλά δεν θα μπορεί να τελεί ακολουθίες και μυστήρια.   

Επίσης ιεράρχες θεωρούν ότι η λήψη της όποιας απόφασης θα πρέπει να αναβληθεί σε περίπτωση που ο τέως Κιτίου προχωρήσει σε κατάθεση έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση ενώπιον των Δικαστηρίων.    

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του νυν μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου, ο οποίος με δήλωση στο «Φιλελεύθερο», αναφέρει ότι ο προκάτοχος του θα πρέπει να μετακινηθεί από την Μητρόπολη, όπου εξακολουθεί να διαμένει ακόμη και μετά την αποχώρηση του από τον επισκοπικό θρόνο.

Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες μετακίνησης του

Να σημειωθεί ότι ο νυν Μητροπολίτης Νεκτάριος, τέσσερα χρόνια μετά την ανάρρησή του στον επισκοπικό θρόνο Κιτίου, δεν διαμένει στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, αλλά σε κατάλυμα της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα.