Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΣΔ

Ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στην πόλη Καρλσρούη της Γερμανίας παρουσιάστηκε ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Κενάν Αγιάζ, μετά την έκδοσή του από την Κύπρο.

Του αναγνώσθηκε το ένταλμα σύλληψη με την κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Κενάν Αγιάζ θα παραμείνει υπό κράτηση με καθεστώς κατηγορούμενου τρομοκράτη για περίοδο μέχρι έξι μηνών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Αμβούργο, και μέχρι ο εισαγγελέας να συντάξει και να καταχωρήσει το κατηγορητήριο το οποίο θα αντιμετωπίσει.
 
Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάζ, Ευστάθιος Ευσταθίου, «η ιδιωτικότητα του έχει αρθεί σε βαθμό που δεν του επιτρέπεται να επικοινωνήσει καθόλου με οικείους ή φιλικά του πρόσωπα, η επικοινωνία δε με τη δικηγόρο του είναι περιορισμένη, ελέγχεται και εποπτεύεται από ειδικό δικαστή, ο οποίος ορίζεται προκειμένου να παρακολουθεί την αλληλογραφία δικηγόρου πελάτη».

Μετά την καταχώρηση της υπόθεσης και την πρόσαψη των κατηγοριών, η υπεράσπιση θα έχει ως τρεις μήνες στη διάθεση της για να απαντήσει στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Κενάν Αγιάζ δεν πρόκειται να παραδεχθεί καμία κατηγορία.

Ακολούθως θα αρχίσει η ακροαματική διαδικασία η οποία θα χρειαστεί περισσότερο από δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Στην φαρέτρα του ο Κενάν Αγιάζ έχει την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς το ΕΔΑΔ έχει ήδη αποφανθεί ότι θεωρεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ακόμη και την μελέτη μεταφοράς του από τη Γερμανία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, «ο αιτητής (Κενάν Αγιάζ) θα έχει τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον της Γερμανίας, περιλαμβανομένου και αιτήματος για έκδοση προσωρινών μέτρων με βάση τον κανονισμό 39, εάν διαφανεί ότι θα τον μεταφέρουν από την χώρα κατά παράβαση των δικαιωμάτων του που απορρέουν από τη Σύμβαση».

Εν τω μεταξύ το απόγευμα διοργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας Κούρδων στη Λεμεσό, με αφορμή τους χθεσινούς βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, στο νότιο Κουρδιστάν.

Η πορεία άρχισε από την οδό Ναυαρίνου όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» και κατέληξε στο Διοικητήριο Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι χθες, ο ΑΝΤ1 δημοσίευσε τη γνωμάτευση του γιατρού του Αγιάζ, ο οποίος έκρινε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει.