Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Παιδείας

Μετά το «πράσινο» φως του Υπουργικού Συμβούλιου για τον νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών και μαθητριών της Μέσης Εκπαίδευσης η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, βρέθηκε το πρωί στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όπου παρουσίασε ενώπιον όλων των εμπλεκόμενων φορέων τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.  

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, «οι μήνες που εναπομένουν μέχρι τον Σεπτέμβρη είναι κρίσιμοι για εμάς γιατί καλούμαστε να οργανωθούμε σε πάρα πολλά επίπεδα, κυρίως στο επίπεδο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών μας, τις ενημέρωσης γονιών και μαθητών κυρίως στη ρύθμιση όλων εκείνων των διαδικαστικών ζητημάτων».

Αφού παραδέχθηκε πως η αξιολόγηση των μαθητών συνδέεται με πολλές στρεβλώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, η Υπουργός έθεσε ως στόχο τη μείωση τους, ενώ  όπως τόνισε  για πρώτη φορά γίνεται στροφή προς την παιδαγωγική προσέγγιση.  

Σύμφωνα με την Αθηνά Μιχαηλίδου, «μας ανοίγονται δρόμοι για παιδαγωγική αυτονόμηση, για αποκέντρωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος κυρίως όμως στο να δουλεύουμε και σε άλλα παράλληλα ζητήματα, όπως αυτό της μείωσης της ύλης».   

Το νομοσχέδιο χαίρει ήδη της στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων, των εκπαιδευτικών οργανώσεων, μαθητών και γονέων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι «καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα στην προώθηση των αλλαγών που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών. Στο τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε όλοι το νέο σύστημα αξιολόγησης».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι «ακούσαμε σήμερα από το στόμα της Υπουργού αυτά που λέω, που λέμε εδώ και χρόνια για το πώς θα έπρεπε να ήταν το σύστημα αξιολόγησης του μαθητή».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε μια πολύ πιο ομαλή μετάβαση των μαθητών από τη δημοτική στη Μέση Εκπαίδευση».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι, «η αξιοπιστία και η εγκυρότητα είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να υλοποιηθεί το νέο σύστημα».

Στον αντίποδα σοβαρές επιφυλάξεις  για σειρά  προβληματικών ζητημάτων  διατυπώνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Με τον βουλευτή του κόμματος, Γιώργο Κάρουλλα να σημειώνει ότι, «το νέο αυτό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα δημιουργία. Μια απόρροια συζητήσεων στο Υπουργείο Παιδείας χωρίς να γίνει αξιολόγηση του θεσμού των τετραμήνων όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία».  

Όσον αφορά  την διαφύλαξη του αδιάβλητου της εξέτασης, η κα  Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε πως στο νομοσχέδιο προβλέπονται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες .