Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιδομα ευρω χρηματα

Ατελείωτα είναι τα πάρτι εκατομμυρίων, σε βάρος του δημοσίου και των φορολογούμενων πολιτών.

Αυτή τη φορά, ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε ότι αμέτρητες εκτάσεις χαλίτικης γης, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες αλλά και τοπικές αρχές, που θησαυρίζουν έναντι πινακίου φακής.

Όπως αποκάλυψε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στη Βουλή, οι συμφωνίες, πλείστες εκ των οποίων χρονολογούνται, εγκλωβίζουν τη Δημοκρατία για πολλές δεκαετίες σε μη συμφέρουσες λύσεις, με τα παραδείγματα να σοκάρουν.

Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά την παρουσίαση, στην Επιτροπή Ελέγχου, της έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την παραχώρηση κρατικής γης.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Γενικός Ελεγκτής 

Τα ανείσπρακτα μισθώματα στο τέλος του 2021 ανήλθαν σε €8,5 εκ., εκ των οποίων τα €5,4 εκ. οφείλονταν από δέκα μόνο μισθωτές.

Χρύσης Παντελίδης – Βουλευτής ΔΗΚΟ 

«Υφίσταται κανονιστικό κενό, το οποίο επιτρέπει φαινόμενα διαπλοκής, φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα αδιαφάνειας και φαινόμενα προνομιακής μεταχείρισης ιδιωτών, καθώς δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο πλαίσιο κανονισμών, διαδικασιών και διαφάνειας».

Σύμφωνα με τον κύριο Μιχαηλίδη, συμφωνίες ειδικά με τις τοπικές αρχές και οργανισμούς, είναι μακροχρόνιες, είναι αδύνατη η τροποποίησή τους χωρίς τη συγκατάθεση του μισθωτή, και εγκλωβίζουν τη Δημοκρατία σε μη συμφέρουσες λύσεις. Μεταξύ των περιπτώσεων που βγάζουν μάτι, είναι ο δήμος Πάφου, στον οποίο

Δήμος Πάφου 

Παραχωρήθηκε γη, για δημιουργία δημόσιας παραλίας (και επιβαλλόταν χρέωση για τη χρήση της), στην οποία λειτούργησε και εστιατόριο  

Ετήσιο μίσθωμα: €1,71 σεντ για περίοδο 99 χρόνων.

Με το ίδιο μίσθωμα παραχωρήθηκε στο Συμβούλιο Βελτιώσεως Λειβαδιών για 33 χρόνια έκταση γης για την ανέγερση κοινοτικών κτηρίων, ενώ στο δήμο Παραλιμνίου

Δήμος Παραλιμνίου 

Παραχωρήθηκε γη για ανέγερση παιδικού νηπιαγωγείου, παιδικής χαράς και χώρου πρασίνου.

Ετήσιο μίσθωμα:  €20,50 σεντ για περίοδο 99 χρόνων.

Αλέκος Τρυφωνίδης – Βουλευτής ΔΗΠΑ 

Από αμνημονεύτων χρόνων, χωρίς να έχει δικαίωμα το κράτος να φέρει τις τιμές τουλάχιστον, στην αγοραία αξία την σημερινή.

Η έφορος Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το 70% της κρατικής γης που παραχωρήθηκε σε παραλιακές περιοχές, έχει ετήσιο ενοίκιο κάτω των 200 ευρώ.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Γενικός Ελεγκτής 

«Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δεν παρακολουθεί επαρκώς τις εκμισθώσεις/άδειες χρήσης κρατικής γης. Στα τέλη του 2021 οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονταν σε 8.178, με τις πρώτες να χρονολογούνται από το 1980».  

Ελικκος Ηλία – Διευθυντής Κτηματολογίου 

Είμαι περήφανος για τους λειτουργούς του Τμήματος. Λειτουργούμε με βάση τη νομοθεσία και την διαφάνεια. Δεν έχουμε διεφθαρμένους. Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Γενικός Ελεγκτής

«Δεν λέω ότι είναι διεφθαρμένοι. Αλλά σοκάρομαι με αυτά που άκουσα. Δεν μπορεί ένας Προϊστάμενος να λέει, «εγώ δεν ανησυχώ για διαφθορά, γιατί οι υπάλληλοι μου, είναι άγγελοι». Να θυμίσω μόνον, δεν είναι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, που έφκαλαν με απάτη, πιστοποιητικά στα κατεχόμενα;»

Και πρόσθεσε ότι προχώρησε και σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για αδιαφανή διαδικασία παραχώρησης κρατικής γης, η οποία δεν γίνεται με οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.