Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεσυ

Σάββατο πρώτη Ιουνίου 2019.

Ημέρα όπου το Γενικό Σύστημα Υγείας παίρνει σάρκα και οστά και τίθεται σε εφαρμογή η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Μετά από τέσσερα χρόνια που εφαρμόστηκε αυτό το «δώρο» όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, οι αριθμοί καταδεικνύουν την αναγκαιότητα που υπήρχε για εφαρμογή του.

Σταύρος Μιχαήλ – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΟΑΥ

«Το πιο σημαντικό ωστόσο επίτευγμα του θεωρώ πως ήταν η καθολική στήριξη και η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι συμπολίτες μας αγκαλιάζοντας το από την πρώτη στιγμή».

Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί σε κατάλογο προσωπικού ιατρού 943,978 δικαιούχοι ενώ οι πολίτες που επισκέφθηκαν αυτά τα χρόνια τον γιατρό τους ανέρχονται στους 806,900.

Πόπη Κανάρη – Υπουργός Υγείας

«Απώτερος στόχος είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες, θέτοντας τον ασθενή και τα θεμιτά δικαιώματά του, στο επίκεντρο της πολιτικής με ταυτόχρονες λήψεις μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ».

Ο έλεγχος συμμόρφωσης των παρόχων είναι διαρκής και κατά τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος, έχουν τερματιστεί οκτώ συμβάσεις ειδικών ιατρών, τρεις συμβάσεις άλλων παρόχων, ενώ την πόρτα εξόδου είδαν 15 εργαστήρια. Είναι επίσης σε εξέλιξη 500 διερευνήσεις.

Με τον κ. Μιχαήλ να διαβεβαιώνει ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας ήρθε για να μείνει και δεν υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας.

Σταύρος Μιχαήλ – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΟΑΥ

«Έχουμε προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη μας έχει κάνει μια αναλογιστική μελέτη Μέχρι το τέλος της δεκαετίας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας». 

Όσο για τους πολίτες παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από την έως τώρα πορεία του ΓΕΣΥ.

Πολίτες ανέφεραν στον ΑΝΤ1:

«Ευχαριστημένος. Έχεις τον προσωπικό σου ιατρό, είναι θέμα να κάνεις τα σωστά ραντεβού και η παρακολούθηση γίνεται πολλά καλά».

«Πολύ ευχαριστημένος είναι το καλύτερο πράγμα, που έγινε μέσα στην Κύπρο».

«Εμάς έτυχε περιστατικό που εν δύσκολο περιστατικό, εξωτερικό να πάεις να κάνεις την εγχείρηση θέλεις πολλές χιλιάδες, εδώ ήβραμε τη λύση και τα φάρμακα μας και όλα».

«Εν πιο ευκολία να κάμεις ακτινογραφίες, εγχειρήσεις, θεραπείες που θέλουμε να τις κάνουμε, που τις χρειαζόμαστε».  

«Αλλά και κάποια που δεν τα έχουν εντάξει, έχουν και κάποια άλλα πράγματα χαρτιά από δω, χαρτιά από κει. Σε αυτό το πράγμα στο τρέξιμο είναι πιο πολύ που είμαι δυσαρεστημένη, μπορούσαν να τα κάνουν καλύτερα».

Στόχος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας το επόμενο διάστημα, είναι η ενίσχυση των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών και η ένταξη ενός ακόμη ΤΑΕΠ στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, καθώς και η ένταξη ποδολόγων.