Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πρόβατα.

Έντονη ανησυχία προκάλεσε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ο εντοπισμός κρουσμάτων ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στα κατεχόμενα. Ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι τα πρώτα έξι περιστατικά μέσα σε λίγες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν. Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης ανέφερε ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς της ευλογιάς από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Σημείωσε μάλιστα πως πριν εμφανιστεί η συγκεκριμένη ασθένεια στα κατεχόμενα δεν είχε καταγραφεί ποτέ ξανά στην Κύπρο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Νικήτα Κυριάκου, ο κ. Πίπης είπε ότι ο συγκεκριμένος ιός θεωρείται ακίνδυνος για τον άνθρωπο. Διευκρίνισε ότι η  ευλογιά των αιγοπροβάτων μεταδίδεται με άμεση επαφή των ασθενών με τα υγιή ζώα αλλά και μέσω της τροφής τους, από τον ρουχισμό των ατόμων που εργάζονται μαζί τους και από τα μέσα μεταφοράς τους.

Μεγάλη μεταδοτικότητα της νόσου

Η νόσος αυτή, όπως είπε ο  Διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών, δεν έχει κάποια συνέπεια στα ζωοκομικά προϊόντα που παράγονται από τα συγκεκριμένα ζώα. Όμως, η αρμόδια Υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση και προβαίνει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων με σκοπό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς του παθογόνου παράγοντα από τις κατεχόμενες περιοχές. Αναφέρθηκε και στην μεγάλη μεταδοτικότητα της νόσου αφού όπως εξήγησε τα πρώτα έξι περισταστικά που ανακοινώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου αυξήθηκαν εντός λίγων ημερών σε 35.

Συνεχίζοντας ο κ. Πίπης, ενημέρωσε πως ήδη ζήτησαν και επισήμαναν σε όλους τους αρμόδιους να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι να ελέγχουν συστηματικά τις εκτροφές τους. Υπενθύμισε ακόμα, πως δεν υπάρχει θέμα διακίνησης ζώων και ζωικών προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές καθώς απαγορεύεται βάσει της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.