Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κενάν Αγιάς

Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών με την οποία ζητεί όπως τύχει άμεσης εξέτασης το αίτημα του δικηγόρου του Κούρδου Κενάν Αγιάς και να διευθετηθεί η εξέτασή του από γιατρό της επιλογής του σήμερα.

Η επιστολή της κ. Λοττίδη με την ένδειξη "κατεπείγον", την οποία κοινοποίησε στα ΜΜΕ, στάληκε έπειτα από παράπονο που υποβλήθηκε στις 30 Απριλίου από τον δικηγόρο Κωστή Ευσταθίου, εκ μέρους του πελάτη του, κατά του Τμήματος Φυλακών, αναφορικά με τα νόμιμα δικαιώματά του ως κρατούμενος.

Ο Κενάν Αγιάς κρατείται από τις 19 Απριλίου και από τις 4 Μαΐου κατέρχεται σε συνεχή απεργία πείνας και όπως αναφέρει η κ. Λοττίδη «η κατάσταση της ήδη βεβαρημένης υγείας του έχει επιδεινωθεί».

Ο δικηγόρος υποβάλλει αίτημα να επιτραπεί σε ιδιώτη γιατρό να τον εξετάσει για να δώσει ανεξάρτητη γνωμάτευση και όπως σημειώνει στην επιστολή της η Επίτροπος, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, «το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και θα πρέπει να επιτραπεί η εξέταση του από το γιατρό που επιθυμεί άμεσα λόγω της κατάστασης της υγείας του αλλά και ενόψει της επικείμενης έκδοσής του, αύριο 2 Ιουνίου».

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς των Φυλακών κάθε κρατούμενος μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί από γιατρό της δικής του επιλογής και η εξέταση αυτή γίνεται με έγκριση και τη παρουσία ιατρικού λειτουργού και κατά τις ώρες της υπηρεσίας του στο χώρο των Φυλακών σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

Επίσης σημειώνει ότι ως Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης Αναγκαστικών Επιστροφών το γραφείο της παρακολουθεί αυτές τις περιπτώσεις και «είναι απαραίτητο να πιστοποιείται ιατρικώς η ικανότητα του επιστρεφόμενου να ταξιδέψει εφόσον αυτός πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας (fit to fly)».

Υπενθυμίζει και οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρ. Συμβουλίου που προβλέπει ότι κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της υγείας του υπό επιστροφή ατόμου και σε περίπτωση επιστροφής από αέρος, απαιτείται συνήθως βεβαίωση από ιατρικό προσωπικό σχετικά με την ικανότητα του προσώπου να ταξιδέψει αεροπορικώς.

«Όπως αναφέρεται και στο άρθρο 9 της Οδηγίας, η κατάσταση της υγείας του υπό επιστροφή ατόμου μπορεί να αποτελέσει και λόγο για πιθανή αναβολή της επιστροφής του», σημειώνει η Επίτροπος.

Περαιτέρω η κ. Λοττίδη σημειώνει ότι στον Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct) της Frontex στο άρθρο 8 που αφορά στην ιατρική εξέταση και στην ικανότητα του επιστρεφόμενου να ταξιδέψει αναφέρεται ότι «τα υπό επιστροφή άτομα θα πρέπει να επιστραφούν εφόσον είναι ικανά να ταξιδέψουν -fit to travel- και πριν την επιστροφή τους τα υπό επιστροφή άτομα θα πρέπει να εξεταστούν από ιατρό όταν είναι γνωστό ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια ή αν χρειάζονται ιατρική φροντίδα».

«Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι καθίσταται βασική αρχή , ότι όπου τίθεται θέμα επιβίβασης σε αεροσκάφος που δεν είναι ηθελημένη, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αναγκαστική επιστροφή ή έκδοση, με ισχυρισμούς ιατρικών θεμάτων, πρόσωπο δεν πρόκειται να επιβιβαστεί χωρίς την ιατρική βεβαίωση fit to flight», σημειώνει η Επίτροπος.

Αναφέρεται εξάλλου σε απόφαση του ΕΔΑΔ σε συγκεκριμένη υπόθεση, ότι το γεγονός πως  παρέχεται ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με τη θέση των Φυλακών, «δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και η πρέπουσα».

«Αυτό από μόνο του δημιουργεί την υποχρέωση για άμεση ικανοποίηση του κρατούμενου για εξέταση του από ιατρό της επιλογής του, ιδιαίτερα υπό τις προσωπικές του συνθήκες, κάτω από τις οποίες επίκειται η υποχρεωτική αναχώρηση /έκδοση του από την Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει η κ. Λοττίδη.

Καταλήγει λέγοντας ότι με βάση όλα τα πιο πάνω, το αίτημα του θα πρέπει να τύχει άμεση εξέτασης και να διευθετηθεί η εξέταση του από το γιατρό της επιλογής του σήμερα.

«Παρακαλώ όπως, σύμφωνα με το εδάφιο (1) του άρθρου 8 των περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμων, θέσετε υπόψη μου άμεσα, και εν πάσει περιπτώσει εντός της ημέρας, λόγω της φύσεως του θέματος, τα σχόλια και τις απόψεις σας και με πληροφορήσετε τους λόγους  για τους οποίους δεν έχουν μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί το αίτημα του παραπονούμενου», καλεί τη Διεύθυνση των Φυλακών η κ. Λοττίδη.

Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος».