Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δώδεκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή είναι η ποινή που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου για την υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος γυναίκας, όταν αυτή ήταν 16 χρόνων, το 1981. Στο άκουσμα της απόφασης σημειώθηκαν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στο δικαστήριο από άτομα που υποστήριξαν την παραπονούμενη. 

Μιλώντας στον ANT1 η παραπονούμενη ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη με την απόφαση και ότι ανέμενε καταδίκη του τέως Κιτίου και μια μεταμέλεια ή συγνώμη από μέρους του. Επανέλαβε ότι όπου κι αν έλεγε το πρόβλημα δεν έβρισκε ούτε κατανόηση, ούτε ανταπόκριση και αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στον τέως Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο οποίος δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες της. 

Είπε ακόμα ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου αναμένει από τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο να πράξουν τα δέοντα.

Στις δηλώσεις της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ανέμενε και από την πολιτεία να ήταν παρούσα με κάποιον τρόπο στην υπόθεσή της, κάτι που δεν έγινε, όπως είπε.

Παραπονούμενη:

Δεν μας αξίζει μισή δικαιοσύνη, θέλουμε ολόκληρη δικαιοσύνη.

 

Οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου ενώ αστυνομικοί τους οδήγησαν έξω από το δικαστήριο.

 

 Οι διαμαρτυρόμενοι προπηλακίζουν το όχημα του τέως Κιτίου

 

 

 

1

Ζητήθηκε μετριασμός της ποινής

Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του αγόρευσε την περασμένη Παρασκευή για μετριασμό της ποινής. Μετά την αγόρευση, το Δικαστήριο αποφάσισε όπως ανακοινώσει την απόφαση της ποινής σήμερα   1η Ιουνίου.

Ο συνήγορος του τέως Μητροπολίτη, Μιχάλης Πικής, μεταξύ άλλων ζήτησε την επιείκεια του Δικαστηρίου, αναφέροντας ως παράγοντες μετριασμού το λευκό ποινικό του μητρώο και τη μεγάλη του ηλικία, αφού στις 8 Ιουνίου συμπληρώνει τα 85 του χρόνια, παραπέμποντας σε σχετική Νομολογία.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγάλης ηλικίας του κατηγορουμένου δεν υφίσταται ο κίνδυνος διάπραξης άλλου αδικήματος, ενώ αναφέρθηκε και σε εξωδικαστική τιμωρία, αφού όπως εξήγησε αναμένεται να επιβληθεί τιμωρία στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου και από την Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν αποκλείεται να τον καθαιρέσει.

Επίσης, ο Μιχάλης Πικής ανέφερε ως μετριαστικό παράγοντα και το φιλανθρωπικό έργο του κατηγορουμένου, αναφέροντας πως ίδρυσε τον Σύνδεσμο για Καταπολέμηση της Πείνας, τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και τον ΚΕΝΘΕΑ.

Σημειώνεται ότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα, ο τέως Κιτίου είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια.

Η καταδικαστική απόφαση

Στις 15 του μήνα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε την απόφαση του στη δεύτερη υπόθεση κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσεμνη επίθεση σε βάρος γυναίκας, όταν αυτή ήταν δεκαέξι χρόνων, το 1981.

Αφού έκρινε ως αξιόπιστες τις μαρτυρίες της παραπονούμενης, της μητέρας, της αδελφής αλλά και του γιατρού της, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ενθαρρύνθηκε να προχωρήσει σε καταγγελία, τόσα χρόνια μετά, από τις δημόσιες καταγγελίες άλλων γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ιεράρχης είχε κριθεί αθώος σε άλλη υπόθεση, μετά από καταγγελία για βιασμό το 2021, ενώ αναφορά έγινε και σε άλλες γυναίκες, οι οποίες δεν τόλμησαν να τον καταγγείλουν.

Ενώπιον και της Ιεράς Συνόδου

Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε στις 16 Μαϊού και η Αρχιεπισκοπή, σημειώνοντας ότι  η Ιερά Σύνοδος στην προσεχή συνεδρία της θα ασχοληθεί αναλυτικά και διεξοδικά με το θέμα και θα λάβει τις δέουσες αποφάσεις, βάσει των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

1