Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βουλη των αντιπροσώπων

Βεβαιότητα ότι η αναθεώρηση του νόμου για την ψηφιακή υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων θα προχωρήσει για ψήφιση πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, μετά τη συνεδρίαση που εξέτασε εκ νέου σήμερα το θέμα.

Κατά τη συνεδρίαση, οι βουλευτές στην πλειοψηφία τους έκριναν τον Έφορο Φορολογίας ως καταλληλότερο θεσμό για τον έλεγχο των δηλώσεων. Συζητήθηκε επίσης η συχνότητα των δηλώσεων, καθώς και η εκκρεμότητα με τον έλεγχο του πόθεν έσχες των Δικαστών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, Στέλιος Χειμώνας, κατά τη συζήτηση ανέφερε ότι η ετοιμασία της ψηφιακής πλατφόρμας έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο στάδιο και, αφού λάβει τη θετική γνωμάτευση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα προχωρήσει άμεσα και η ετοιμασία του δεύτερου σταδίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, απαντώντας μετά τη συνεδρίαση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, το μηχανογραφικό σύστημα είναι ήδη έτοιμο να δεχθεί τις πρώτες δηλώσεις, όταν ψηφιστεί η νομοθεσία. Σημείωσε ότι το δεύτερο στάδιο δε θα καθυστερήσει και ότι η έγκριση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των στοιχείων, ώστε να γίνεται επαλήθευση μέσω ταυτόχρονης παρακολούθησης με τα αρχεία των κυβερνητικών τμημάτων.

Ο καθορισμός του φορέα που θα συνεπικουρεί τη Βουλή στον έλεγχο των δηλώσεων, απασχόλησε ιδιαίτερα τους Βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πρότειναν το έργο αυτό να αναλάβει ο Έφορος Φορολογίας.

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, σημείωσε ότι η Υπηρεσία είναι σε θέση να αναλάβει ένα τέτοιο έργο, καθώς αυτή είναι η εργασία που επιτελεί. Καθόρισε, δε, ως θετική παράμετρο το γεγονός ότι και η Υπηρεσία ελέγχεται, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ασπίδα» το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει πρόσβαση στα αρχεία του Τμήματος Φορολογίας, ενώ επεσήμανε ότι και η μηχανογράφηση είναι στοιχείο που διασφαλίζει το έργο του.

Όσον αφορά τη συχνότητα υποβολής δηλώσεων, ο Έφορος σημείωσε ότι όσο μικραίνει η περίοδος υποβολής δήλωσης, τόσο πιο εύκολο είναι να εντοπιστούν προβλήματα. Εξήγησε, όμως, ότι επαφίεται στη Βουλή να επιλέξει αν η δήλωση θα γίνεται ανά έτος ή ανά δύο έτη. Υπέρ της ετήσιας υποβολής δήλωσης τάχθηκαν αρκετοί Βουλευτές, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνεται παράλληλη εξέταση με τη φορολογική δήλωση.

Τη συνεδρίαση απασχόλησε, επίσης, το ενδεχόμενο να χρειαστούν αλλαγές στη νομοθεσία, προκειμένου να εφαρμοστεί η υποβολή δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι το σώμα της Επιτροπής οφείλει να εξετάσει όλα τα ζητήματα, ώστε να μην προκύψουν νομοτεχνικά ή άλλα κωλύματα και να μπορέσει να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, εξάλλου, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των Δικαστών, κάτι το οποίο δεν κατάφερε να νομοθετήσει η Βουλή προηγουμένως, καθώς το δικαστικό σώμα, ως ανεξάρτητη Αρχή, είχε αναφέρει ότι θα εφαρμόσει δική του ρύθμιση για το εν λόγω θέμα.

«Θέλουμε και θα τα καταφέρουμε να ψηφίσουμε την αναθεωρημένη νομοθεσία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Δημητρίου, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι εντός Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και πριν τις 15/7 θα ψηφιστεί ο νόμος, ώστε οι επόμενες δηλώσεις να γίνουν ηλεκτρονικά. «Είδαμε ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν σε σχέση με την ηλεκτρονική δήλωση», πρόσθεσε. Επίσης, ως σοβαρή ανέδειξε την πρόταση να είναι ο Έφορος Φορολογίας ο θεσμός που θα βοηθά τη Βουλή στον έλεγχο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόθεσή του να εγγράψει αυτεπάγγελτο θέμα την επόμενη εβδομάδα για μία πρόνοια στον νόμο των δημοσίων υπαλλήλων που είναι ανενεργή. «Δεν μπορούμε να συζητούμε για δηλώσεις πόθεν έσχες όλων των πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένων προσώπων, αλλά να μην εφαρμόζονται οι πρόνοιες για τους δημοσίους υπαλλήλους», είπε, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η πρόνοια και να δηλώνουν οι δημόσιοι λειτουργοί το πόθεν έσχες στη Βουλή.

Επίσης, σημείωσε ότι αναδύθηκε ξανά στη συζήτηση το ζήτημα της δικαστικής εξουσίας. Υπενθύμισε ότι η νομοθεσία είχε πέσει ως αντισυνταγματική, με του Δικαστές να εκφράζουν την πρόσθεση να αυτορρυθμίσουν ως ανεξάρτητη εξουσία το ζήτημα του πόθεν έσχες. «Από το 2017 μέχρι το 2023, αν είδατε εσείς πόθεν έσχες των Δικαστών, είδαμε κι εμείς», είπε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον υιοθετεί την άποψη για ετήσια υποβολή δήλωσης, απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι «θα είναι πολύ πιο εύκολος ο έλεγχος αφού δεδομένης της ηλεκτρονικής δήλωσης θα είναι ζήτημα μερικών λεπτών η δήλωση των αλλαγών που προέκυψαν σε διάστημα 12 μηνών», ενώ σημείωσε ότι ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται παράλληλα με τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε ότι το «Πόθεν Έσχες, είναι υπέρτατη ανάγκη να ολοκληρωθεί, να ψηφιστεί και να προχωρήσει άμεσα, προκειμένου η υποχρέωση για κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων να γινεται με τον πλέον διαφανή τρόπο. «Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία και σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι πολιτικοί σύμβουλοι των Υπουργών, οι οποίοι ασκούν επιρροή στους Υπουργούς και πολλές φορές, δεδομένου ότι προσλαμβάνονται ένεκα εμπειρογνωμοσύνης, για το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται ο κάθε Υπουργός, είναι σε θέση να επηρεάζουν τις αποφάσεις του», σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν και ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως και οι πλείστοι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, όπως είναι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. «Μην ξεχνάμε ότι αυτοί έχουν το ανέλεγκτο, άρα οι αναστολές ποινικής δίωξης σε υποθέσεις που αποφασίζουν δεν ελέγχονται, επομένως, αν θέλουμε να λεμέ ότι ζούμε σε πολιτεία με ισονομία, όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες», σημείωσε, αναφερθείσα στον θεσμό Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γ.Ε.

Εξήγησε, ακόμα, ότι η εισήγησή της για εμπλοκή του Εφόρου Φορολογίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο των δηλώσεων, προκύπτει από το γεγονός ότι το Τμήμα Φορολογίας έχει την εμπειρογνωμοσύνη και είναι συνδεδεμένο με όλα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης, για να μπορεί να κάνει αποτελεσματικό έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων που δηλώνονται. «Επιπρόσθετα, έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να εξασφαλίσει και εντάλματα πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπρόσθετα ο Έφορος Φορολογίας ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή», ανέφερε.

«Ξέρουμε ότι πολλοί στη δημόσια υπηρεσία δεν έχουν υποβάλει τα Πόθεν Έσχες τους. Ο νόμος πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους. Υποβάλλουν, ελέγχονται και διώκονται σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις νομικές τους υποχρεώσεις», ανέφερε ακολούθως η κ. Χαραλαμπίδου, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι εξαιρείται από τη διαδικασία ελέγχου το δικαστικό σώμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή αυτή που θα ασκεί τον έλεγχο στις δηλώσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασε ανησυχία κατά τη συνεδρίαση, για τις αντοχές ενός ανθρώπου, όπως ο Έφορος Φορολογίας, απέναντι στις πολιτικές πιέσεις που μπορεί να του ασκηθούν, με την ανάληψη της ευθύνης του ελέγχου του πόθεν έσχες.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, με παρέμβασή της στη συνεδρίαση ανέφερε ότι ο πιο αρμόδιος θεσμός για τον έλεγχο των δηλώσεων είναι ο Έφορος Φορολογίας, λέγοντας ότι μαζί με τη φορολογική δήλωση είναι εύκολο να γίνεται και η δήλωση του Πόθεν Έσχες.