Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τα ζητήματα της απόκτησης αμερικανικών αεροσκαφών F-16 και της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, δήλωσε ότι ο τούρκος Πρόεδρος, του έθεσε εκ νέου το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Ερντογάν επισήμανε πως θέλει να εξευρεθεί λύση για τα F-16 και του απάντησα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουν να υπάρξει λύση στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Πρόεδρος.

Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαχητικά αεροσκάφη F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο το αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει την πώληση, εξαιτίας της επιθετικής στάσης της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.