Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Θα αλλάξουν τα πάντα στις εκλογές, σε περίπτωση που προχωρήσει η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στην επαρχία καταγωγής των εκ μητρογονίας προσφύγων.

Το θέμα ανέδειξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, εξετάζοντας κενά στη νομοθεσία, η οποία αναγνωρίζει μεν την εκ μητρογονίας προσφυγική ιδιότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζει δικαίωμα ψήφου στον τόπο καταγωγής.

«Είναι υψίστης σημασίας για την παραπέρα πορεία του θέματος, η πολιτική θέση του Υπουργού Εσωτερικών και γι’ αυτό θα καλέσουμε σε επόμενη συνεδρία τον Υπουργό, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης για χειρισμό του θέματος και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να το διαχειριστεί.», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση ο λειτουργός της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, η παραχώρηση εκλογικού δικαιώματος στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες θα συνεπάγεται αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας, λόγω μετακίνησης εδρών μεταξύ των επαρχιών. Κατ’ επέκταση, με την παραχώρηση δικαιώματος στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, οι έδρες στη Λευκωσία διαμορφώνονται από 20 που είναι σήμερα σε 19, στην Αμμόχωστο από 11 σε 13, στη Λάρνακα από 6 σε 5, στην Πάφο από 5 σε 4, στην Κερύνεια από 3 σε 4, ενώ στη Λεμεσό θα παραμείνουν όπως είναι δηλαδή 11.

«Η Αρχή της Ισότητας και της ίσης μεταχείρισης επιβάλλει όπως οι εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες  απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους εκ πατρογονίας εκτοπισθέντες, έτσι ώστε, να μην υφίσταται πλέον αυτή η διάκριση και σκοπεύουμε όπως προβούμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς άρση αυτής της διάκρισης», σημείωσε η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.

Για διάκριση στη βάση φύλου, έκαναν λόγω οι εκπρόσωποι των Γραφείων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ισότητας των Φύλων, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που κλήθηκαν για να τοποθετηθούν στην Επιτροπή, μεταξύ των οποίων η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια και εκπρόσωποι κατεχόμενων Δήμων.