Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ώθηση στην προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων που εδώ και χρόνια έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι εταιρείες με παρουσία στην κυπριακή  και όχι μόνο ΑΟΖ.

Σήμερα και αύριο εκπρόσωποι των εταιρειών συμμετέχουν στο εργαστήρι υψηλού επιπέδου που διοργανώνουν υπουργείο ενέργειας και κυπριακή εταιρεία υδρογονανθράκων, με σκοπό να ανιχνευθούν οι προθέσεις τους για συνεργασίες και συνέργειες.

Προς τον σκοπό αυτό προέτρεψε τις εταιρείες να εργαστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνώντας τις εργασίες της συνάντησης.

«Θα ξεκλειδώσουμε αμοιβαία και δίκαια οφέλη για όλους μας. Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τις εταιρείες και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλους που βλέπουν ευνοϊκά την περιοχή ως μια πιθανή νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, να διερευνήσουν αυτές τις συνέργειες και φυσικά με την υποστήριξή μας, να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρίες ζήτησαν περισσότερες διευκρινήσεις, επισημαίνοντας τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τίθενται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χρήση φυσικού αερίου και τα αυξημένα κόστη στα κατασκευαστικά έργα για το κτίσιμο τερματικού. 

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι προτεραιότητα για τη Λευκωσία, αποτελεί πλέον η μεταφορά φυσικού αέριου στην Κύπρο για επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας και μείωσης της τιμής στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε ότι δεύτερος άξονας των σχεδιασμών είναι η υγροποίηση των επιπλέον ποσοτήτων σε πλωτή ή χερσαία μονάδα στο Βασιλικό με σκοπό την εξαγωγή στην Ευρώπη.

«Έχουμε το πλάνο, τον σχεδιασμό, έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις σε σημαντικό βαθμό και ο στόχος μας είναι πρώτα η εσωτερική αγορά, να ανταποκριθούμε σε αυτά που αναμένουν από εμάς οι Κύπριοι πολίτες, και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκυρίες», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ενώ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη την κατάθεση του προκαταρκτικού πλάνου ανάπτυξης του Αφροδίτη που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η Chevron διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος.