Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ως νέος Μωάμεθ ο Πορθητής αναμένεται να εισέλθει το πρωί της Δευτέρας στην Αγία Σοφία ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του με ποσοστό που άγγιξε το 52%. 

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Άλωσης της Πόλης, πριν από 570 χρόνια, η προσευχή του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία, που επί των ημερών του επαναλειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος, αναμένεται να συνδυαστεί με μια φαντασμαγορική φιέστα από αυτές που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) επιχειρώντας να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως νέο … Πορθητή. 

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήδη οι πιστοί ξεκίνησαν να προσέρχονται στην Αγία Σοφία για την πρωινή προσευχή, για να τιμήσουν την επέτειο της Άλωσης αλλά και να πανηγυρίσουν την επανεκλογή Ερντογάν.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Ερντογάν καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν μαζικά στις κάλπες, υπενθυμίζοντας πως : «Η 29η Μαΐου είναι μια από τις σημαντικότερες νίκες της ιστορίας μας με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης».

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες υποστηρικτές του AKP πανηγύρισαν τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, με συνθήματα όπως «ο Θεός είναι μεγάλος».

Πάντως στην εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, υπερίσχυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 52% έναντι 48% του Ταγίπ Ερντογάν. Ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης επικράτησε επίσης στην Σμύρνη στην Αδριανούπολη, στα παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Πηγή: Protothema.gr