Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας προκάλεσε ένα πρόβλημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που επηρέαζε το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις το Σάββατο για τους ταξιδιώτες που έφθαναν στα βρετανικά αεροδρόμια.
 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί ταξιδιώτες διαμαρτυρήθηκαν ότι χρειάστηκε να περιμένουν ώρες πριν περάσουν από τον έλεγχο της υπηρεσίας μετανάστευσης, εν μέσω του παρατεταμένου Σαββατοκύριακου.

Τα αεροδρόμια του Λονδίνου, Χίθροου και Γκάτγουικ, επικαλέστηκαν ένα πρόβλημα εθνικής εμβέλειας που επηρέαζε τις ηλεκτρονικές πύλες της βρετανικής συνοριακής αστυνομίας, που επιτρέπουν την αυτόματη διέλευση από τους ελέγχους.
Επιπλέον προσωπικό επιστρατεύθηκε για να διαχειριστεί τις ουρές και να βοηθήσει τους επιβάτες.
 

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι λύθηκε το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος των συνόρων.

"Μετά την τεχνική βλάβη στο σύστημα των συνόρων που επηρέασε τις εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των ηλεκτρονικών πυλών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι όλες οι ηλεκτρονικές πύλες λειτουργούν πλέον κανονικά", δήλωσε το υπουργείο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περισσότερες από 270 ηλεκτρονικές πύλες σε 15 υποδομές. Αυτές είναι διαθέσιμες για τους ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 12 ετών, είτε είναι Βρετανοί, πολίτες της ΕΕ ή άλλων χωρών (εκ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες).

Μεγάλες ουρές αναμονής αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου για την επιβίβαση στα πλοία στο λιμάνι του Ντόβερ (νοτιοανατολική Αγγλία), στη Μάγχη, λόγω ενός προβλήματος στους υπολογιστές στον έλεγχο των διαβατηρίων στα γαλλικά σύνορα.

Αυτό "λύθηκε", ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές μέσω Twitter, υπολογίζοντας τον χρόνο αναμονής μεταξύ 30 και 45 λεπτών το μεσημέρι, σε σύγκριση με 90 λεπτά το πρωί.
 

Τα προβλήματα αυτά καταγράφονται αφότου η British Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει πολλές πτήσεις -- 175 σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο PA -- μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.