Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δάσος Πυκνής στην Πέγεια και η οποία επεκτάθηκε και σε περιοχές της Χερσονήσου του Ακάμα. «Έδωσαν και την ψυχή τους, ήταν ήρωες», δήλωσε ο Χαράλαμπος  Αλεξάνδρου για τους πυροσβέστες που έδωσαν τιτάνια μάχη με τις φλόγες αλλά και για όσους βοήθησαν για κατάσβεση της φωτιάς.

«Απόψε θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά», δήλωσε φιλοξενούμενος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Όπως ανέφερε από την πυρκαγιά κινδύνευσαν σπίτια και υποστατικά. 

Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι ομάδες πυρόσβεσης στην Πέγεια, τον Κάθηκα και τις Αρόδες, με πρώτιστο μέλημα να μην περάσει στην καρδιά της Χερσονήσου του Ακάμα.

Η φωτιά άρχισε στις 15:00 το απόγευμα του Σαββάτου από σημείο κοντά στο δρόμο Πέγειας - Κάθηκα, στη βόρεια πλευρά του δάσους Πυκνής και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε αστραπιαία προς το Μούντικο του Ακάμα, που ευρίσκεται στο τρίγωνο Πέγειας, Κάθηκα, Αρόδων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν οκτώ πτητικά μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ 2. Στην περιοχή έσπευσαν επίσης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, μαζί με το Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, οι οποίοι βρίσκονταν αρχικά στο Γενικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών.

Στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις πυρόσβεσης καθ ‘ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τυχών αναζωπυρώσεις.

«Έδωσαν  την ψυχή τους πυροσβέστες και εθελοντές»

Όσοι πάλεψαν με τις φλόγες σήμερα έδωσαν και την ψυχή τους και έδειξαν την αυταπάρνηση τους ανέφερε με τρεμάμενη φωνή ο κ. Αλεξάνδρου αφού όπως είπε η σημερινή κατάσβεση «ήταν άθλος». Η κατάσβεση της φωτιάς ήταν πολύ δύσκολη σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή καθώς και του δύσβατου σημείου που μαινόταν η φωτιά.

«Την ώρα που δίνουν τη μάχη τίθεται σε κίνδυνο η ζωή αυτών που μάχονται, αυτοί οι άνθρωποι που καλούνται έχουν οικογένειες, έχουμε την έγνοια να τους επιστρέψουμε πίσω στις οικογένειες τους, σήμερα έδωσαν την ψυχή τους πάλεψαν με αυταπάρνηση ήταν ήρωες.», δήλωσε ο κ. Αλεξάνδρου.

Ο κ. Αλεξάνδρου ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, η φωτιά είχε εξελιχθεί σε τέσσερις χαράδρες, και  ήταν πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

«Ανθρώπινο χέρι πίσω από τη φωτιά»

Την ίδια ώρα ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς ξεκίνησε η φωτιά επισήμανε ότι οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις εάν οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια.  Διευρύνονται τα αίτια της φωτιάς από την Αστυνομία και την πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Ελπίζουμε να μην οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια»

Για το πώς βίωσαν την περιπέτεια με τις φλόγες μίλησε φιλοξενούμενος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρο. Όπως περίγραψε ήταν «τρομακτική η λαίλαπα, υπήρχαν σφοδροί άνεμοι στην περιοχή ενώ κινδύνευσαν σπίτια και υποστατικά από τη φωτιά.

Όπως σημείωσε τα πτητικά μέσα και οι επίγειες δυνάμεις ευτυχώς πρόλαβαν τα χειρότερα.

Μέχρι στιγμής όπως είπε δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα αίτια της φωτιάς ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια.

 

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:  

Μάχη με τις φλόγες και στην Αυδήμου

Την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις Πυρόσβεσης και στην Κοινότητα Αυδήμου, το απόγευμα του Σαββάτου. Η πυρκαγιά ήταν σε ξηρά χόρτα, χαρουπόδεντρα και σπαρτά. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς.