Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φάρμακα ΟΑΥ ΓεΣΥ

Οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, κατά τη χθεσινή έχουν αυξηθεί μετά εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεν ανταποκρίνονται στις τιμές που κοστίζει το κάθε φάρμακο στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, διαμήνυσε από την χθεσινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης.

Άθως Τσινωντίδης – Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ

«Και εχθές ενημερώσαμε την Επιτροπή Ελέγχου ότι αυτές δεν είναι οι τιμές που αποζημιώνουμε. Ο Οργανισμός δεν αγοράζει φάρμακα, αποζημιώνει, δεν έχουμε τιμολόγια για να δείξουμε σε κανέναν».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η πολιτική που εφαρμόζει ο Οργανισμός διασφαλίζει την επάρκεια αρκετών φαρμάκων. 

Άθως Τσινωντίδης – Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ

«Είμαστε από τις μόνες χώρες στην ΕΕ όπου δεν είχαμε σοβαρές ελλείψεις. Ελλείψεις έχουμε, αλλά δεν έχουμε σοβαρές ελλείψεις». 

Η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας που προωθεί η Κομισιόν με στόχο οικονομικά και προσιτά φάρμακα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αναμένεται να συμβάλει θετικά στον έλεγχο των τιμών, υπέδειξε από την ίδια εκπομπή, η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σάββια Ορφανίδου. 

«Στα πλαίσια της οποίας θα επιτευχθεί αυτή η πιο προσιτή και οικονομική τιμή για τους ασθενείς και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους και ιδιαίτερα επειδή είμαστε μια μικρή χώρα που αγοράζει πιο μικρές ποσότητες», είπε.

Το ζήτημα αυτό, όπως σημείωσε, αναμένεται να τεθεί και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους βουλευτές να ζητούν  από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όπως συνεχίσει τις προσπάθειες για εξασφάλιση καλύτερων τιμών στα φάρμακα και όπως αξιοποιήσει τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.