Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μητροπολίτης τέως Κιτίου Δικαστήριο

Την προσεχή Πέμπτη 1η Ιουνίου μαθαίνει την ποινή του ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου για την υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος γυναίκας, όταν αυτή ήταν 16 χρόνων, το 1981.

Ο τέως Κιτίου οδηγήθηκε εκ νέου σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, όπου ο συνήγορος υπεράσπισης του αγόρευσε για μετριασμό της ποινής. Μετά την αγόρευση, το Δικαστήριο αποφάσισε όπως ανακοινώσει την απόφαση της ποινής την 1η Ιουνίου.

Ο συνήγορος του τέως Μητροπολίτη, Μιχάλης Πικής, μεταξύ άλλων ζήτησε την επιείκεια του Δικαστηρίου, αναφέροντας ως παράγοντες μετριασμού το λευκό ποινικό του μητρώο και τη μεγάλη του ηλικία, αφού στις 8 Ιουνίου συμπληρώνει τα 85 του χρόνια, παραπέμποντας σε σχετική Νομολογία.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγάλης ηλικίας του κατηγορουμένου δεν υφίσταται ο κίνδυνος διάπραξης άλλου αδικήματος, ενώ αναφέρθηκε και σε εξωδικαστική τιμωρία, αφού όπως εξήγησε αναμένεται να επιβληθεί τιμωρία στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου και από την Ιερά Σύνοδο, η οποία δεν αποκλείεται να τον καθαιρέσει.

Επίσης, ο Μιχάλης Πικής ανέφερε ως μετριαστικό παράγοντα και το φιλανθρωπικό έργο του κατηγορουμένου, αναφέροντας πως ίδρυσε τον Σύνδεσμο για Καταπολέμηση της Πείνας, τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και τον ΚΕΝΘΕΑ.

Σημειώνεται ότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα, ο τέως Κιτίου είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια.

Η καταδικαστική απόφαση

Στις 15 του μήνα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε την απόφαση του στη δεύτερη υπόθεση κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσεμνη επίθεση σε βάρος γυναίκας, όταν αυτή ήταν δεκαέξι χρόνων, το 1981.

Αφού έκρινε ως αξιόπιστες τις μαρτυρίες της παραπονούμενης, της μητέρας, της αδελφής αλλά και του γιατρού της, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ενθαρρύνθηκε να προχωρήσει σε καταγγελία, τόσα χρόνια μετά, από τις δημόσιες καταγγελίες άλλων γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ιεράρχης είχε κριθεί αθώος σε άλλη υπόθεση, μετά από καταγγελία για βιασμό το 2021, ενώ αναφορά έγινε και σε άλλες γυναίκες, οι οποίες δεν τόλμησαν να τον καταγγείλουν.

Ενώπιον και της Ιεράς Συνόδου

Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωσε εξέδωσε στις 16 Μαϊού και η Αρχιεπισκοπή, σημειώνοντας ότι  η Ιερά Σύνοδος στην προσεχή συνεδρία της θα ασχοληθεί αναλυτικά και διεξοδικά με το θέμα και θα λάβει τις δέουσες αποφάσεις, βάσει των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.